Mnogi ljudi ostaju seksualno aktivni u srednjim godinama, studije pokazuju da veliki broj žena ima problema u seksualnom životu tokom menopauze, usled nedostatka želje ili bolnog seksa uzrokovanom suvoćom vagine koja je jedan od simptoma postmenopauze.

Uobičajeni seksualni problemi za žene u menopauzi su najčešće nedostatak želje, nedostatak uzbuđenja, bol tokom odnosa i nedostatak postizanja orgazma. Dr Šeril Kingsberg iz Univerzitetskih bolnica u Klivlendu, istakla je: "Mnoge žene veruju da je seksualna disfunkcija prirodni deo starenja. Deo toga je istina, ali to ne znači da ne možemo da uradimo nešto po tom pitanju. Žene farbaju kosu da bi izgledale mlađe i idu u teretanu da bi se osećale bolje. Ali kada su u pitanju seksualne brige, većina jednostavno živi ne pitajući se da li je pomoć dostupna."

Kako žena u menopauzi može da poboljša svoj seksualni život?

Usled bola i smanjenog libida, prvo što žena treba da uradi jeste da se konsultuje sa lekarom i ginekologom radi dobijanja određenih saveta i terapije. Važno je da osvestimo da možemo da budemo seksualno aktivni bez obzira na godine, samo je potrebno da se posvetimo svom zdravlju, kako fizičkom, tako i mentalnom. Tako bi lekar mogao da preporuči određenu hormonsku terapiju, ili korišćenje lubrikanata usled problema sa suvoćom vagine. Kod pojave bola tokom vođenja ljubavi, neophodno je da se obratite ginekologu da bi se otkrio uzrok, a zatim i rešenje.

Doktorka ginekolog Suzan Hardvik objasnila je za sajt mbg: "Kako doživljavamo hormonalne i fizičke promene u srednjim godinama, vaginalni odnos postaje teži, ako ne i mučno nemoguć. Postoji bezbroj načina da se izrazi intimni fizički kontakt, pa da se podstakne seksualna želja kod obadbvve strane. " Doktorka je objasnila da veća seksualna želja smanjuje i fizičke teškoće pa ako se fokusirate na dodirivanje, maženje, nežnost, razgovor o seksu, moguće je da ćete se osećati bliže svom partneru, što će poboljšati i erotsku energiju.

Takođe, usluge poput fizikalne terapije karličnog dna takođe mogu biti od pomoći. Možete probati čuvene kegelove vežbe za mišića karličnog dna koje jačaju karlično dno i pomažu u smanjivanju rizika da se pojavi nevoljno oticanje urina i drugih problema, poput spada bešie i materice, posebno ako postoji rizik za to.

Jedan od najvažnijih saveta jeste da se fokusirate na zadovoljstvo i na uživanje, a ne na to da morate po svaku cenu da podstaknete seksualnu želju. Uživajte u trenutku sa partnerom. Iako seksualna želja i funkcija mogu sigurno da opadaju i teku tokom vašeg života, nema razloga da se seks pomerite u zadnji plan samo zbog godina. Još uvek možete imati odličan seks (možda čak i najbolji seks u svom životu ) tokom i nakon godina menopauze  Ali ako naiđete na probleme, od vitalnog je značaja da se konsultujete sa stručnim licem koje vam može pomoći.

Izvor: Sensa