Opsesivne misli su teška navika koje se nije lako odreći. Da ste nekada osetili kako neke ljude i ono što su rekli ne možete da izbacite iz svoje glave? Kada nas neko povredi, stalno se vraćamo nazad i razmišljamo šta je rekao, šta je učinio, kako smo mogli da mu dogovorimo, da li smo mi krivi... Ovo stanje uglavnom ne prolazi lako već može da traje, danima, nedeljama, pa čak i mesecima.

Kako možemo prestati da razmišljamo o osobi ili određenoj situaciji iz prošlosti? Kako da prestanemo da premotavamo stalno film iznova i iznova? Vi zapravo želite da se rešite ovih misli, ali ne možete. Ipak, postoji način da to uradite i da se oslobodite ove negativnosti koja loše utiče na vaše raspoloženje, zdravlje i ne dozvoljava vam da pronađete sreću u sadašnjem trenutku. Evo koje savete daje budisti i psiholog Silvija Baurštajn!

"Prvo se pozabavite svojim najvećim problemom." Budistički učitelj meditacije Norman Fisher sugeriše da bez obzira šta se dogodilo, najveći problem sa kojim se suočavamo jeste naš sopstveni bes. Naš bes stvara oblak emocija koji nas sprečava da reagujemo na ubedljiv, produktivan način. U tom smislu, naš bes je zaista naš najveći problem. Razgovarajte sami sa sobom: meditirajte, vežbajte, šetajte.

"Kada ste ljuti, to slabi um." - upozorava psiholog Silvija Baorštajn. Ne možete razmišljati jasno, biti kreativni ili inteligentni i nositi se sa bilo kojom situacijom. "Bes stari i troši um", pa ako želite da živite svesno i rešite se opsesivnih misli, važno je jedno pravilo prema psihologa - "ne treba da se ljutite ni na šta". "Ne pokušavajte da razumete druge." Ovo je još jedno učenje Normana Fišera. Često se pitate da li su drugi pokušali da shvate šta mislite. Verovatno nemaju pojma šta se zaista dešava u vašem umu. Pa zašto se onda vi trudite da shvatiite šta oni misle?

"Vaše misli nisu činjenice." Drugim rečima, ne verujte svemu što mislite. Naše emocije - briga, napetost, strah i stres - doživljava i naše telo. Naše emocije su fizičke. Često to shvatamo kao znak da naše misli treba da budu činjenice. Tibetanski budista Cokini Rinpoče uči nas da kada smo emocionalno povređeni i opsednuti brigom, žaljenjem, strahom, ljutnjom ili besom, moramo zapamtiti da je emocionalno i fizičko stanje koje doživljavamo "stvarno, ali nije istinito".

Takođe savetuju da vi niste čarobnjak koji može vratiti vreme. Kada se suočimo sa prošlim događajima, često se pitamo kako smo mogli učiniti nešto drugačije da sprečimo raspravu, emotivnu ranu ili raskid. Ali ono što se dogodilo juče, baš kao i ono pre hiljadu ili više godina, ne možemo da promenimo. Na kraju, jedan od najvažnijih alata za izbacivanje nekih ljudi i događaja iz misli jeste opraštanje. Ne treba da oprostimo samo drugoj osobi, već i sebi. Opraštamo da bismo mogli da živimo bez patnje prošlosti.

Budistički psiholog savetuje da uz pomoć vizualizacije možete seboi olakšate proces praštanja. Zatvorite oči i zamislite kako drugoj osobi šaljete kuglu bele svetlosti punu pozitivne energije. Pustite da svetlost putuje do te osobe, zamislite kako je ispunjavaju radost i sreća. Na ovaj način ćete isceliti sebe!

Izvor: Sensa