Emocionalna blodkada nastaje kada emocije ne izražavamo na zdrav način. Zdrave emocije treba slobodno da teku, bez potiskivanja, ključa, bez zatrpavanja u sebi. Sve emocije, čak i one neprijatne poput straha, tuge, besa, mržnje, ali i ljubavi i sreće, treba da budu oslobođene i da ih jasno iskažete.

Kada blokiramo svoje emocije, guramo ih u našu podsvest i tamo se množe i sprečavaju nas da idemo napred. Ovde dolazi do emocionalne blokade, skrivene barijere koja nas sprečava da ostavrimo potencijal u svom životu. Evo kojih 7 znakova pokazuju da imate emocionalnu blokadu:

1. Stalni umor i depresija - Potrebna je ogromna količina energije da se emocije zadrže duboko zakopane u vašoj podsvesti. Možda niste svesni da to radite, ali vaše telo svakako jeste. Ako nemate razloga zašto se sve vreme osećate umorno,

2. Pretvarate se da problem ne postoji - Odbacivanje problema koji vas muči i pretvaranje da nije važno je jasan pokazatelj emocionalne blokade. Sagledajte problem koji se dešava, pokušajte da pronađete rešenje, jer ignorisanjem samo pogoršavate.

3. Neprestano ugađate drugim ljudima, a svoje potrebe zapostavljate - U našoj je prirodi da pomažemo drugima, ali kada je to štetno po sopstveno zdravlje, moramo se zapitati zašto to nastavljamo da radimo. Ako otkrijete da stalno pristajete na zahteve, morate da napravite korak unazad i prestanete da obećavate svoje usluge. Naročito ako ste zapostavili sebe.

4. Imate nerealno visoka očekivanja - Ako stalno sebi postavljate previsoke ciljeve, imate skoro nerealne ambicije i ne znate kako da ispunite očekivanja koaj ste sebi zadali, moguća je emotivna blokada. Uz ovo idu i preterana saokritika, osećaj iscrpljenosti i zanemarivanje svojih potreba zbog stalne trke za ciljem.

5. Ne možete prestati da razmišljate o prošloj vezi - Ako ste stalno fokusirani na bivšeg partnera, pratite ga uvek na društvenim mrežama, morate znati sve o njemu, ne možete da prestanete da mislite na njega, čak iako je dug vremenski period prošao nakon raskida - moguća je emotivna blokada. Ona se uklanja samo kada prebolite i odlučite se da je prošlost iza vas i da vredi nastaviti dalje.

6. Stalno odugovlačite - Da li imate nekoliko nezavršenih projekata? Da li su vam potrebni jasni rokovi pre nego što završite zadatak? Da li je sutra uvek najbolje vreme da se nešto započne? Posmatrajte stvari oko kojih najviše odugovlačite, to je možda uzrok vašeg nezadovoljstva. Napravite strategiju šta treba promeniti da biste bili motivisaniji.

7. Više jedete i pijete - Kako bi ignorisali emocionalnu blokadu, neki ljudi pokušavaju da je odbace jedući ili pijući više. To može dovesti do letargije koju smo spomenuli na početku, a takođe može biti okidač za depresivno raspoloženje - odražava se negativno i na fizičko i na mentalno zdravlje. Preteranim konzumiranjem hrane ili pića potiskujemo emocije (emocionalno prejedanje) koje ne želimo da osećamo i potiskujemo ih još više. Ukoliko ovo primećujete kod sebe, pokušajte sa vežbanjem. Naučno je dokazano da fiziča aktivnost povoljno deluje na mentalno zdravlje i pomaže da se oslobodite stresa.

Izvor: Sensa