Uništavajući samogovor
Ovo je najgora vrsta negativnog samogovora zato što je uništavajuć i bolan. Karakterišu ga rečenice poput: „Nisam dovoljno dobar/dobra“, „Loš(a) sam“, „Nesposoban/nesposobna sam“, „Glup(a) sam“ i „Ne mogu da verujem da opet nisam uspio/uspela“.
Ovo su rečenice koje najverovatnije ne bismo tako lako uputili drugima, no ponekad ih sa lakoćom govorimo sebi. Kada bi nam neko u stvarnosti rekao tako nešto, naljutili bismo se, ali sebi to, ipak, često ponavljamo.

Negativna predviđanja
Negativna predviđanja često postanu i samo­ostvarujuća proročanstva. Najčešće forme negativnih predviđanja su proricanje budućnosti poput: „Neću znati na ispitu“, „Pogrešiću“ ili „Neću uspeti“ i prizivanje katastrofe poput: „Biće toliko grozno da to neću moći da izdržim.“
Nakon što prizovete negativno predviđanje, sami sebi potvrđujete da ste bili u pravu i time još više učvršćujete negativne misli. Ako vam se i dogodi nešto negativno, važno je da znate da u datoj situaciji uvek možete da pronađete nešto pozitivno. Na primer, umesto da kažete: „Uvek pogrešno rešim ovakav zadatak“, možete reći: „Često pogrešno rešavam ovakve zadatke, ali verujem da ću danas uspeti.“

Kako zaustaviti negativne misli?
Da biste zaustavili negativni samogovor, treba da naučite da ga zamenite pozitivnim. To možete učiniti kroz proces zaustavljanja misli:
1. korak: Osvestite negativne misli!
2. korak: Recite sami sebi: „Stop!“
3. korak: Zamenite negativne misli pozitivnim!
Na početku pokušajte da vodite dnevnik svojih negativnih misli koje možete na papiru da zamenite pozitivnima. Uz dovoljno vežbanja i upornosti, nakon nekog vremena moći ćete to da učinite i bez dnevnika.

Preuzimanje zasluga za uspeh i realno objašnjavanje neuspeha je takođe ključno u razvoju samopouzdanja i mentalne čvrstoće. Nekoliko saveta kako to činiti:

  • Ne preuzimajte odgovornost za ishode koji su izvan vaše kontrole.
  • Čestitajte sebi, pohvalite se za postignute uspehe. Ne kritikujte svoje sposobnosti kad niste uspešni. U svim slučajevima fokusirajte se na proces i aspekte koji su pod vašom kontrolom.
  • Pripazite da i u pozitivnom samogovoru budete što bliži realnosti jer ako ste nerealni, onda već prelazite u samozavaravanje.

Izvor: Sensa.hr