Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako prepoznati depresiju kod mlade osobe: obratite pažnju na ove simptome

Depresija kod mladih ljudi može biti kamuflirana! Psiholog upozorava na sledeće simptome...

  Izvor: Foto: Shutterstock

Depresija podrazumeva pad raspoloženja koji se održava duže vreme. Osoba se oseća tužno, posmatrajući tugu kao stanje koje nikada neće proći. Mogu dominirati i smenjivati se i pojačana razdražljivost i/ili emocionalna praznina. Usled bezvoljnosti, tromosti, gubitka interesovanja i osećaja nedostatkaenergije dolazi do povlačenja iz velikog broja aktivnosti u koje je osoba prethodno bila uključena.

Ovo, veoma teško i bolno stanje, pogađa značajan broj ljudi, uključujući i adolescente. Istraživanja pokazuju da će se jedna od deset osoba u nekom trenutku u svom životu suočiti sa depresijom. Za neke od njih to će biti samo faza koju će uspešno, samostalno prevazići, dok će kod drugih trajati duže, vraćaće se i biće potrebno uključivanje u adekvatan psihološki i/ili psihijatrijskitretman.

Povezane vesti

Jedna od razlika između ove dve grupe je u crtama ličnosti. Kod prve grupe će preovladati osobine koje osobu čine rezilijentnom (više o tome pročitajte ovde ), dok će kod druge pesimizam biti jači. Značajan je i uticaj nasleđa, neurobiološke vulnerabilnosti, hormonskih promena, kao i životnih okolnosti koje na osobu deluju kao jak stresor.

Često u svakodnevnoj komunikaciji čujemo da neko kaže da je pao u depresiju. Većina time, zapravo, želi da kaže da je tužna, neraspoložena, depresivna, potištena. Tuga je univerzalna emocija. Negativna, ali zdrava. Svako će se, s vremena na vreme, osećati tužno i depresivno. Međutim, to je samo jedan od simptoma depresije koja je složeniji poremećaj raspoloženja.

Depresija, dakle, podrazumeva kombinaciju i interakciju više simptoma, najmanje pet, koji su prisutni svakodnevno i ometaju funkcionisanje, u roku od najmanje dve nedelje. Simptomi se mogu odnositi na:

  • osećanje tuge i uverenja o bezvrednosti, bespomoćnosti, krivici koja nisu srazmerna situaciji, odnosno postoji iracionalnost u njima; nije nužno da se ispoljavaju kroz potištenost – mogu se ispoljiti i kroz bes, agresivnost;
  • gubitak interesovanja i zadovoljstva u većini, pa čak i svim aktivnostima;
  • negativne, ,,crne’’ misli o smrti, umiranju, suicidu; osoba sebe i svet oko sebe vidi kao da posmatra kroz ,,crne naočare’’;
  • izraženu nesigurnost i pad samopouzdanja;
  • promene u kvalitetu sna – osoba spava previše, premalo i/ili isprekidano;
  • promene u težini – dolazi do poremećaja apetita pa osoba jede premalo ili previše (posledično se može razviti i neki od poremećaja ishrane, više o njima pročitajte ovde);
  • gubitak energije, usporenost, iscrpljenost, bezvoljnost;
  • probleme sa koncentracijom;
  • somatske tegobe – glavobolja, digestivni problemi.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj