Japanci u svakodnevnom životu primenjuju metodu analize krvnih grupa - ketsuekigata. Što znači da na osnovu krvnih grupa određuju karakteristike i osobine, odnosno psihološki profil ličnosti. Smatraju da svaka krvna grupa ima specifične osobine, prednosti i slabosti.

Saznajte koje profesije vam najviše mogu odgovarati na osnovu vaše krvne grupe i karakteristika koje ona podrazumeva:

Grupa 0 - nulta

Specifične profesionalne aktivnosti: Odgovaraju vam aktivnosti na otvorenom, dinamični zanati i profesije, timski rad, ručni radovi, komercijalne profesije sa ljudima, kontakti, reklamiranje, prodaja, obrazovanje, diplomatija; medicine rada ili rad u školi itd. Brzo i lako se prilagođavate različitim sredinama i različitim ljudima, bez poteškoća se krećete od konkretnog ka apstraktnom, i obrnuto. Često se bavite sa nekoliko različitih poslova u životu. Lako menjate poslove, volite raznolikost.

Osobine: Uvek ste u pokretu, zračite, trudite se i da budete korisni drugima, spremni ste da iskoristite povoljne prilike, uticajni ste. Vi ste realni i uspešni, ali ste i izuzetno otvoreni. Vi ste više sentimentalni nego osetljivi. Dobro razumete značenje protoka vremena i relativnog. Odlični ste u diplomatiji što vas može učiniti i sjajnim u liderskim sposobnostima.

Grupa A

Specifične profesionalne aktivnosti: Sjajno se snalazite u aktivnostima u kojima morate da ponudite više, u kojima ste samostalni, nego u onima koje zahtevaju prilagođavanje drugoj osobi. Efikasni ste za umetničke aktivnosti, književno ili naučno stvaralaštvo, zanate ili srodne profesije, tiho stvaralaštvo, kreativne aktivnosti... Često ste usamljeni, ili više volite malu grupu ljudi sa kojima sarađujete. Poslovi koji se odvijaju prebrzo vas zamaraju. Ne prija vam da se ukapate u kolektiv, jer se najbolje ostvarujete u samostalnim delatnostima. Možete se prilagoditi samo u meri u kojoj se osećate u skladu sa okruženjem. U suprotnom, povlačite se u sebe i odlazite.

Karakteristike: Spori ste i ranjivi na okolinu. Više autonomije nego nezavisnosti. Imate više dubine nego otvorenosti. Vi ste osetljivije duše kojima je potreban lični prostor. Volite da budete svoj na svome i da se bavite i onim što utiče na vašu dušu.

Grupa B

Specifične stručne aktivnosti: Vama prijaju profesije koje zahtevaju kontinuitet, istrajnost i metodičnost: laboratorijska istraživanja, kontrole, rangiranje. Bili biste pogodni za vojne ili policijske poslove, poslove i profesije sa neprekidnom i regulisanom aktivnošću. Imate sklonosti ka specijalizaciji i stručnosti. Ne volite profesije u kojima nema jasnih pravila i granica. Pratite sopstveni ritam i možete uraditi sve što odlučite.

Karakteristike: Veoma ste aktivni, odlučni, pomalo kruti, uporni, tačni, pedantni. Više ste nezavisni nego autonomni. U poslu ste profesionalni, previše racionalni i tačni. Odlično se snalazite u ulogama autoriteta.

Grupa AB

Specifične stručne delatnosti: Odgovaraju vam naučne i tehničke delatnosti u različitim oblastima, aktivnosti u skladu sa prirodom, poljoprivreda, baštovanstvo, brižne i posvećene profesije, komercijalne i nabavne usluge itd. Užasavaju vas statične, sedeće i monotone poslove ili profesije. Svoju maksimalnu efikasnost pronalazite udruživanjem sa onim ko zna kako da vas podstakne da se izrazite i da ostvarite planove.

Karakteristike: Možete biti preosetljivi, vredni ste, nemirni, često skloni riziku, puni višestrukih i kontradiktornih mogućnosti. Mogli biste biti zbunjujući šef ili vrlo human.

Izvor: Sensa