Savremeni način života donosi puno izazova i stresa. Razne situacije na poslu, u prevozu, porodične obaveze, različiti zadaci, sve ovo utiče na vaše mentalno zdravlje i raspoloženje. Kada ste pod pritiskom i podložni ste stresu, prepoterećeni ste, to može nepovoljno uticati na vaše telo, um i duh. Zato je važno da svakodnevno pokušavate da smanjite nivo stresa i da se oslobodite napetosti:

Načini da se smanji nivo stresa u vašem životu:

1. Dajte prednost brizi o sebi - Izuzetno je važno voditi računa o sebi. Vreme posvećeno vama i briga uložena u vas pomažu da se iznutra smirite i pripremite za dan koji je pred vama. To je zdrava potreba koju svaka osoba treba da ima. Postoje osnovne rutine, uključujući rutine lične higijene, rutine vežbanja, rutine za obroke, vreme posvećeno interesovanjima, vreme koje provodite sami da biste napunili baterije. Iskoristite rituale za opuštanje kako biste smanjili stres i anksioznost. Zato započnite dan brigom o sebi. Pre nego što uadite bilo šta drugo, odvojite nekoliko minuta samo za sebe i svoje blagostanje.

2. Bolje planirajte svoje zadatke - Ako vas naporan raspored opterećuje, racionalizujte svoje vreme svaki dan i dajte prioritet dnevnim aktivnostima. Takav način planiranja vam zaista može pomoći. Nasuprot tome, ako primetite da je vaš raspored pun stvari, pokušajte da se oslobodite svega što smatrate da je nepotrebno. Napravite listu stvari koje biste mogli da izbacite iz rasporeda i zamenite ih stvarima koje vam donose mir i smirenost.

3. Naučite da kažete NE - Zapamtite, možete da kažete NE i da se ne osećate krivim. Stres dolazi od osećaja da moramo da uradimo sve za svakoga, a ako odbijemo, imamo osećaj da ćemo druge izneveriti. Međutim, kakvi smo mi ako prihvatimo nešto što ne želimo, mi onda igramo protiv sebe, a i pred drugima se predstavljamo lažno. Zato budite iskreni i kažite NE kada to zaista mislite. Ako nekoga ljubazno odbijete, osoba koja vas poštuje zaista će vas razumeti.

4. Postavite granice - Ovaj savet se odnosi na sposobnost da kažete "NE" ljudima kada nešto ne želite da uradite. Granice su koncept koji vam može pomoći da ostanete razumni i da imate zdrave odnose. Imate pravo da postavite granice ne samo oko svog fizičkog tela i prostora, kako biste održali svoju unutrašnju ravnotežu, već i kada su u pitanju vaše vreme i energija. Nijedna druga osoba ne može odlučiti kako ćete provoditi svoje vreme i u šta ćete ulagati svoju energiju. Morate postaviti lične granice i poštovati ih. Razmislite da li osobe koje ih krše zaslužuju da budu deo vašeg života.

Izvor: Sensa