Da li nešto može lepše da opusti nego opojni miris lavande? Ulje od ovog divnog cvetnog bilja koristi se u službi lepote i zdravlja, a posebno je popularno u aromaterapiji. Lavandino ulje je korisno za zdravlje i negu kože: smiruje opekotine, regeneriše kožu i deluje protiv stresa kože, koristi se u masažama, ima antigljivična, antiiflamatorna i antibakterijska dejstva. Može se naneti na kožu u slučaja osipa, uboda i ujeda, a primenjuje se i u zaštiti od insekata, posebno od komaraca.

Ukoliko imate problem sa nesanicom, lavandino ulje se preporučuje pred spavanje kako biste lakše i lepše zaspali. Možete malo da ga namažete na nadlakticu i udišete dok ne zaspite. U kombinaciji sa kokosovim uljem, lavanda je sjajan tretman za negu kose i može da smanje opadanje. Koristi se kao maska, potrebno je da ga dobro utrljate u kosu, pustite da odstoji i ostavite da deluje.

Donosimo vam jednostavan recept za ulje od lavande u kombinaciji sa moćnim kokosovim uljem:

Sastojci:

  • 30 g sušene lavande
  • 280g tečnog kokosovog ulja

Priprema:

Isecite dovoljno lavande kako biste imali 30 g osušene, ili kupite već osušenu lavandu. Ukoliko je sami sušite, okačite izrezano cveće naopako da visi na suvom i tamnom mestu oko dve do četiri nedelje. Suvu lavandu sipajte u staklenu teglu, a zatim je prelijte kokosovim uljem tako da bude potpuno pokrivena. Dobro zatvorite teglu, a onda je protresite. Čuvajte teglu blizu prozora (ali ne na direktnoj sunčevoj svetlosti), treba da odstoji od 7 do 10 dana, a protresite je svaki dan.

Procedite pomoću cediljke ili gaze, pa sipajte smesu u čistu staklenu teglu. Čuvajte ulje na hladnom i tamnom mestu - može da stoji do godinu dana.

Izvor: Yumama