Ukoliko vam kosa opada, retka je, sporo raste i nema volumen, možda joj nedostaju važni vitamini. Šamponi, balzami, maske za kosu i masaža temena, sve ovo je potrebno, ali je ipak najvažnije da li u organizmu imate sve neophodne nutrijente za lepotu kose, kože i noktiju.

Kada se suočite sa nedostatkom vitamina i minerala ili hormonskom neravnotežom, kosa nema načina da raste normalnom brzinom i izgleda zdravo. Pored toga, primetićete da sve više opada. I rast i gustina kose mogu biti podstaknuti kompleksom hranljivih sastojaka koji podržavaju zdravlje kose.

Evo koji su najvažniji vitamini i najbolji hranljivi sastojci za rast kose:

1. MSM - Pošto su naša kosa i nokti uglavnom napravljeni od keratina, jedinjenje MSM (ili metilsulfonilmetan) je idealan sastojak za poboljšanje strukture kose, istovremeno podržavajući proces rasta i čini kosu jačom.

2. Esencijalne masne kiseline - "Pošto pomažu u održavanju zdravlja kože glave, esencijalne masne kiseline koje se nalaze u avokadu i masnoj ribi poput lososa su korisne. U obliku suplemenata, tražite Omega-3 umesto 6 ili 9", kaže Stefani Saj, triholog.

3. Vitamini A, C, D i E
Pored MSM-a i Omega-3, sastojci kao što su vitamini A, C i E, ašvaganda, hidrolizovani kolagen, biotin, keratin i magnezijum takođe mogu biti korisni u procesu rasta kose. Ključni sastojak za opšte zdravlje kose je vitamin D, a mnogim ženama često baš ovaj vitamin nedostaje. Vitamin D je važan nutrijent za mnoge vitalne funkcije u telu, važan je i za lepotu, čak utiče i na raspoloženje.

Zašto kosa počinje da se se proređuje?
Triholog Stefani Saj je za BAZAAR.com objasnio da su hormonski poremećaji i telogen efluvijum najčešći uzroci, a u početku ćete primetiti opšte proređivanje, ne samo u određenim oblastima. "Telogeni efluvijum se dešava kada izgubite mnogo kose zbog prelaska iz anagene faze, ili "faze rasta", u telogenu "fazu mirovanja", objašnjava ona.

Ukoliko primećujete značajno opadanje kose, važno je da razgovarate sa stručnjakom kako biste saznali tačno zašto dolazi do proređivanja. "Otkrivanje tačnog uzroka proređivanja kose pomaže lekaru da prepiše najefikasniji tretman za vas", kaže Ednan Šeik, sertifikovani specijalista za estetiku, transplantaciju kose i restaurativne tretmane.

Napomena: Ne uzimajte suplemente i vitamine na svoju ruku bez konsultacije sa lekarom!

BONUS VIDEO: 

Maska za kosu sa jogurtom TikTok/nandiniraw

(Sensa)