Kako starite, vaša koža prirodno gubi kolagen i elastin, vlakna koja su važna za čvrstoću i elastičnost kože. Ovo može dovesti do bora, opuštanja i gubitka gustine tkiva - ne samo na licu i telu već i na osetljivoj koži na usnama. Međutim, ako ste stariji od 50 godina i primetili ste da su vaše usne počele da gube na punoći i mladalački izgled, nema potrebe da brinete. Stručnjaci kažu da postoji nekoliko prirodnih načina da povećate volumen i dobijete punije usne kako starite – nije vam potrebna estetska hirurgija.

Kako prirodno dobiti punije usne - evo 6 ideja:

1. Napravite piling za usne
Piling usana može pomoći da izgledaju punije kako starite. Ovo dolazi sa dodatnom pogodnošću zaglađivanja vaših usana za ravnomernije nanošenje drugih proizvoda za usne. "Uklanjanje suve kože na usnama omogućiće prodiranje vlage. Takođe, čin pilinga će pomoći da se stimuliše proizvodnja kolagena", kaže Margina Denis , šminkerka i stručnjak za lepotu .

2. Česta hidratacija usana
Uključivanje dobro formulisanog balzama za usne je još jedan način da dobijete punije usne kako starite, kaže Valeri Aparovič, biohemičar i sertifikovani kozmetolog-estetičar. "Duboko hidrirana koža izgleda deblja i puna, a delikatna koža na usnama nije izuzetak. Emolijensi su primarna grupa aktivnih sastojaka koje treba tražiti u formuli proizvoda za usne za ovu svrhu. Oni omekšavaju i neguju usne i pomažu u obnavljanju hidrolipidnog balansa kože, sprečavajući izlazak vode i nadoknađujući nedostatak lipida."

3. Koristite olovku za usne
Zatim možete pokušati da napravite optičku iluziju punijih usana tako što ćete usne malo pojačati olovkom za usne. "Korišćenje olovke za usne iste boje kao vaše usne ili nešto tamnije od boje vaših usana, zatim korišćenje karmina i stavljanje svetlijeg sjaja za usne u centar, stvoriće iluziju punijeg oblika usana."

Kelli Martinez, šminkerka, slaže se da možete postići punije usne stvaranjem ombre efekta: "Suptilni kontrast dodaje dubinu i dimenziju. Postepeno postupno pomeranje boje usana od tamnije na spoljnim ivicama do svetlije prema centru takođe može daju utisak punijih usana".

4. Izbegavajte određene nijanse i završne obrade karmina
Neke nijanse ruževa i završni slojevi daju volumen, dok drugi čine da usne izgledaju manje. "Klonite se previše tamnih i mat proizvoda za usne. Oni skreću pažnju na suvoću i bore oko usta", kaže Denis za Best Life. "Mat ruževi mogu da apsorbuju vlagu iz kože, izazivajući rizik od isušivanja i čineći usne zategnutim i naboranim“, slaže se Aparovič. „Naprotiv, proizvodi kremaste teksture ili sjaj za usne za bojenje sa visokom koncentracijom hranljivih ulja i ekstrakata biljnog porekla pomoći će koži da održi uravnotežen sadržaj vlage, čineći usne punijim."

5. Probajte proizvode za usne od peperminta ili mentola.
"Eterično ulje nane pruža umirujuća, rashlađujuća, osvežavajuća i hidratantna svojstva i daje efekat volumena. Zahvaljujući sadržaju mentola, pepermint podstiče cirkulaciju i širi krvne sudove, prirodno čineći usne sjajnijim i punijim".

6. Ne zaboravite na UV zaštitu
Zaštita vaših usana od Sunca takođe može pomoći da ostanete bez oštećenja i bora. "Balzami koji sadrže UV filtere podržaće usne od oštećenja slobodnih radikala izazvanih ultraljubičastim zračenjem. Oksidativni stres ugrožava zdravlje kože i izaziva dehidraciju i suvoću, ubrzavajući znake starenja", napominje Aparovič.

Ona predlaže korišćenje proizvoda širokog spektra sa najmanje 15 SPF, obogaćenih vitaminima biljnog porekla, rastvorljivim u mastima (kao što su E, K i A). "Ovo su jačajući antioksidansi, pomažući koži da se bori protiv slobodnih radikala, povećavajući sadržaj vode i podstičući ćelijsku regeneraciju", objašnjava ona.

(Sensa)

BONUS VIDEO:

Ulje za usne Tiktok/raketickatarina