Iako je možda najbrža opcija, korišćenje lekova nije i jedini način kada se suočavamo sa stresom i krizama. Od pandemije je porasla potražnja anksiolitika koji se koriste za ublažavanje teskobe i napetosti i sedativa, odnosno hipnotika, koji olakšavaju uspavljivanje. Međutim, uporedo je porasla potražnja za biljnim preparatima za umirenje. Mnoge biljke se mogu koristiti kao izvrsni pomogači u borbi protiv stresa i nesanice ali je jako važno šta, kada i koliko se koristi. Savet stručnjaka je u ovom slučaju neophodan, jer mnoge biljke imaju aktivne sastojke koji imaju izrazito jako dejstvo i ne treba ih koristiti na svoju ruku. Upravo zato smo pitali fitoaromaterapeutkinju Draganu Klarić sa savet i predloge za preparate koje je bezbedno koristiti kada osetimo čvrst stisak stresa i nesanice.

3 recepta sa antistresnim biljkama

Sprej za laku noć
Ovim sprejom možete da poprskate jastuk i posteljinu pre odlaska u krevet da biste stvorili opuštajući ugođaj.
U bočicu od tamnog stakla (50 ml, s raspršivačem) ukapajte sledeća eterična ulja:

 • 15 kapi muskatne žalfije
 • 15 kapi slatkog majorana
 • 10 kapi lavande
 • 25 kapi slatke pomorandže

Potom postepeno dodajte 70-odstotni alkohol (etanol). Ako vam nije dostupan, možete koristiti votku.
Zatvorite bočicu, promućkajte i ostavite da odstoji 24 sata, kako bi se sastojci mešavine proželi. Ako umesto alkohola dodate votku, pre svake upotrebe bočicu protresite.
Mešavinu navedenih eteričnih ulja – ali bez dodatog alkohola – možete koristiti u difuzoru ili aromalampi.
Muskatna žalfija deluje protiv strahova i tuge i donosi zadovoljstvo, sreću i veselje, otvara nas prema svetu i jača optimizam i kreativnost. Slatka pomorandža takođe jača optimizam, a lavanda i slatki majoran umiruju i daju osećaj sigurnosti”, objašnjava fitoaromaterapeutkinja Klarić.

Vazduh prožet pozitivnošću
U ovoj mešavini drvenasto-slatkasti miris kedra doprinosi osećaju sigurnosti i mira, a u kombinaciji sa svežinom citrusa podstiče i jača zadovoljstvo, hrabrost, poverenje i odlučnost.
U aroma-lampu, difuzor ili nebulizator ukapajte mešavinu sledećih eteričnih ulja:

 • 2 kapi slatke pomorandže (ili geranijuma)
 • 2 kapi bergamota
 • 2 kapi grejpfruta
 • 2 kapi kedra (atlantskog ili himalajskog)

Bilo bi dobro koristiti ultrazvučni difuzor (raspršuje eterična ulja zajedno s vodom u obliku fine maglice) ili nebulizator (klasični difuzor koji raspršuje eterična ulja bez dodavanja vode), zato što se u njima eterična ulja ne zagrevaju. Tako njihova svojstva i delovanje ostaju potpuno očuvani, za razliku od aromalampe u kojoj se zbog zagrevanja eterična ulja menjaju, te se smanjuje njihovo dejstvo.
„Ukoliko želite da pojačate opuštajuće delovanje, neki od citrusa u mešavini zamenite eteričnim uljem lavande ili slatkog majorana. Ako pak odlučite da mešavini dodate geranijum, dobro je znati da je poželjan u prostorijama u kojima boravi više osoba, jer podstiče stvaranje i održavanje kvalitetnih međuljudskih odnosa”, savetuje Dragana Klarić. Pritom dodaje da primenu eteričnih ulja ipak treba izbegavati u prostoriji u kojoj borave bebe i mala deca.

Limunada s matičnjakom i ružom
Za lakše suočavanje sa stresnim situacijama Dragana Klarić preporučuje i ukusan umirujući napitak koji doprinosi emocionalnoj ravnoteži i jača imuni sistem.

 • 1 šaka svežih listova matičnjaka
 • 2 do 2,5 dl vode
 • sok od pola limuna
 • 1 supena kašika hidrolata ruže (Florihana)
 • med ili agavin sirup (po želji)
 • jagode, ružine latice, listići matičnjaka ili pitome nane za ukrašavanje (po želji)

Operite listove matičnjaka, pa ih ostavite sa strane u cediljki. U šerpi zakuvajte vodu, smanjite vatru i u vodu dodajte matičnjak.
Sklonite šerpu s vatre, poklopite je i ostavite da odstoji 15 do 20 minuta. Procedite, uklonite listove (možete da ih kompostirate), a u proceđenu tečnost dodajte limunov sok, hidrolat ruže i, po želji, med ili agavin sirup. Ukrasite limunadu ružinim laticama i/ili jagodama i listićima matičnjaka ili pitome nane. Limunadu možete piti toplu, mlaku ili rashlađenu.

Izvor: Sensa/Sensa.hr