Psihološkinja Milica Mikić Grčkarac, ističe važnost ova četiri principa koji nam mogu značajno povećati sposobnost adaptacije na stres. Kada se nađete usred neke krizne situacije podsetite se važnosti podrške ali i smeha kako biste sebi olakšali prevazilaženje stresa ali i bolje upravljanje kriznom situacijom.

1. Socijalna podrška

Požalite se nekome ako vam je potrebna podrška, ako se osećate usamljeno, neprijatno, napeto. Kada izrazite svoja osećanja verbalno, njihov intenzitet opada, neće vas mučiti u tolikoj meri, kao kada se zatvorite. Kada vas druga osoba sasluša i razume, već ste se u izvesnoj meri oslobodili neprijatnih osećanja.

2. Smeh

Više puta ste čuli da je smeh zdrav. Utiče pozitivno na psihofizičko zdravlje čoveka. Značaj humora u svakodnevnom životu prepoznali su još grčki filozofi. Humor pozitivno utiče na smanjenje bola, poboljšanje imunog sistema, bolju cirkulaciju, poboljšanje međuljudskih odnosa, izaziva prijatne emocije i pojačava samopouzdanje. Kada neku stresnu situaciju pokušamo da sagledamo na smešan način, kroz humor, tada zauzimamo distancu u odnosu na problem, što nam uliva osećaj da je problem moguće rešiti, i smanjuje stres. Održavanje pozitivnog stava prema životu, kao i prema sebi, utiče na to da se bolje adaptiramo i prihvatimo novonastalu stuaciju.

3. Sport

Vežbanje i fizička aktivnost utiču na održavanje balansa u celom organizmu. Prilikom pokretanja organizma razgrađuju se mnoge štetne materije, a produkuju se zdrave. U toku fizičke aktivnosti luče se materije koje utiču na naše raspoloženje, na osećaj zadovoljstva. Tu nam mogu pomoći i različite tehnike relaksacije. Tehnike relaksacije direktno utiču na fizičke procese u organizmu, koji su u vezi sa stresom (opuštaju mišićnu tenziju). Relaksacija započinje zauzimanjem udobnog položaja tela, koji dopušta postepeno opuštanje svih njegovih delova. Opuštanje prati kontrola disanja, lagani udah kroz nos, zadražavanje vazduha, a potom duži izdah kroz usta. Ponavljajte nekoliko minuta, sve dok ne osetite olakšanje.

4. San

Svi znamo, kada smo umorni, neispavani, teže podnosimo čak i najmanje neprijatnosti. Osnovno pravilo je zadovoljiti sve fiziološke potrebe, kako bismo bili otporniji na sve što nas čeka u toku dana. U toku spavanja obnavljaju se ćelije, obnavlja se energija, punimo baterije kako bismo mogli da budemo produktivni. Nespavanjem taložimo štetne materije u organizmu, a ako posežemo za kafom i energetskim pićima kako bismo otklonili umor, činimo dvostruku štetu. Otklanjajući umor nismo regenerisali organizam, a pritom smo uneli još štetnih materija. Da bismo obezbedili osnovu za normalno funkcionisanje, potrebno je da spavamo osam sati, da se hranimo zdravo, unosimo dovoljno tečnosti.

Izvor: Sensa/ Milica Mikić Grčkarac, master psiholog i psihoterapeut u edukaciji iz polja integrativne psihodinamske psihoterapije (OLI metod)