Svi naši folikuli kose prolaze kroz faze rasta, zatim sledi period mirovanja, koji se zove telogena faza, kada vlasi opadaju i zamenjuju ih druge. Ako se nešto desi u poslednjoj fazi ciklusa, neki delovi mogu početi da se proređuju. Takođe može biti jedan od glavnih uzroka gubitka kose kod žena. Evo o čemu treba da povedete računa.

Ne odlažite pranje kose

Možda mislite da vremenski okvir u kom perete kosu nema uticaja, ali je veoma važan za zdravlje kose i vlasišta. Redovno pranje kose sprečava nakupljanje prljavštine i peruti koje usporavaju rast folikula dlake, što može dovesti do proređivanja kose. Normalno, kosu treba da peremo dva puta nedeljno. Međutim, onima sa masnom kosom potrebno je pranje na dva dana.

Smanjite korišćenje uređaja za sušenje i stilizovanje kose

Izlaganje kose prekomernoj toploti upotrebom pegle ili fena može da je oslabi i da izazove opadanje. Takođe, trebalo bi da izbegavate da koristite toplu vodu u toku pranja jer može da dehidrira kosu i otvori pore na vlasištu, što isto odvodi do opadanja.

Ne koristite puno proizvoda za kosu

Pažljivo birajte proizvode za kosu i generalno koristite što manje proizvoda. Neki obećavaju da će vaša kosa biti zdrava, ali ako imaju visok sadržaj alkohola, mogu oštetiti kosu.

Šišajte se redovno

Kada je gubitak kose uzrokovan oštećenjem koja dovodi do lomljenja, redovno šišanje može pomoći da ona izgleda bolje i zdravije. Preporučuje se šišanje na svakih par meseci.

Ređe se farbajte

Ako farbate kosu kod kuće, jake farbe mogu biti krive za prekomerni gubitak kose. Ove boje mogu biti one koje izazivaju proređivanje kose kod žena, jer slabe proteine kose, smanjujući snagu pramenova.

Unosite dovoljno vitamina D i gvožđe kroz ishranu

Ako vaše telo nema esencijalne hranljive materije koje su mu potrebne za rast kose, verovatno ćete primetiti stanjivanje. Studije su pokazale da su nam potrebni biotin, vitamin D i gvožđe da bismo stimulisali rast kose, piše sajt Click pentru femei.

Saznajte koje odevne komade treba da izbegavaju žene preko 50 godina.

BONUS VIDEO:

Tonik za masnu kosu koji produžava vreme između pranja Tiktok/@mattrandon

Sensa/A.S.