S obzirom na rastuću potrebu za prirodnom negom kože, proizvodi sa kozjim mlekom postaju sve popularniji i traženiji na tržištu lepote. Sapun od kozjeg mleka se pravi korišćenjem tradicionalnog procesa pravljenja sapuna poznatog kao saponifikacija, koji podrazumeva kombinovanje kiseline — masti i ulja — sa alkalijom kao bazom, koja je kombinacija vode i natrijum hidroksida, au ovom slučaju umesto vode, koristi se kozje mleko.

Kozje mleko je bogato i zasićenim i nezasićenim mastima, što ga čini idealnim za pravljenje sapuna, a ovo su 5 najboljih prednosti koje ovaj sastojak nudi za negu kože.

Nežno sredstvo za čišćenje

Većina komercijalno proizvedenih sapuna sadrži jake surfaktante koji mogu da da ostave kožu suvom i zategnutom. Da biste održali prirodnu vlažnost kože, najbolje je koristiti proizvode koji ne uklanjaju prirodna ulja u kožnoj barijeri kao proizvodi od kozjeg mleka. Sapun od kozjeg mleka sadrži velike količine masti, što omogućava nežno uklanjanje prljavštine i ostataka bez uklanjanja prirodnih masnih kiselina kože.

Bogat hranljivim materijama

Kozje mleko je bogato masnim kiselinama i holesterolom, a nedostatak ovih komponenti u koži može dovesti do suvoće i iritacije. Štaviše, mleko je dobar izvor vitamina A – vitamina rastvorljivog u mastima za koji se pokazalo da ima svojstva protiv starenja, ali se preporučuje da se izbegava tokom trudnoće. Konačno, to je dobar izvor selena, minerala za koji se pokazalo da podržava zdravu kožnu membranu i čak može poboljšati simptome psorijaze.

Prirodni piling

Sapun od kozjeg mleka sadrži jedinjenja koja su odlična za piling kože. Alfa-hidroksi kiseline (AHA) se koriste za lečenje različitih stanja kože, kao što su ožiljci, staračke pege i hiperpigmentacija, zbog njihove prirodne sposobnosti pilinga. Pokazalo se da mlečna kiselina, prirodna AHA koja se nalazi u sapunu od kozjeg mleka, nežno uklanja gornji sloj mrtvih ćelija kože, omogućavajući mladalački ten.

Podržava zdrav mikrobiom kože

Sapun od kozjeg mleka podržava zdrav mikrobiom kože - kolekciju zdravih bakterija na površini kože. Zbog svojih blagih svojstava uklanjanja prljavštine, ne oštećuje prirodne lipide kože ili zdrave bakterije. Održavanje mikrobioma kože poboljšava borbu njene barijere protiv patogena, potencijalno sprečavajući različite kožne poremećaje kao što su akne i ekcem.

Saveznik u borbi protiv akni

Zbog sadržaja mlečne kiseline, sapun od kozjeg mleka može pomoći u kontroli ili sprečavanju akni. Mlečna kiselina je prirodni piling koji nežno uklanja mrtve ćelije kože, što pomaže u sprečavanju akni tako što čisti pore od prljavštine, ulja i viška sebuma. Takođe, sapun od kozjeg mleka je nežan i može pomoći u održavanju vlažnosti kože. Ovo je za razliku od mnogih sredstava za čišćenje lica koja sadrže oštre sastojke koji mogu isušiti kožu, potencijalno dovesti do prekomerne proizvodnje ulja i začepljenih pora.

Saznajte koja je najmodernija boja garderobe u 2024. godini.

BONUS VIDEO:

Lepljenje bora na licu TikTok/reviverooms

Sensa hr/Sensa/A.S.