Rutina nege kose menja se u zavisnosti od perioda godine, a leto donosi nekoliko stvari koje kosi ne prijaju mnogo - sunce, znoj, hlor u bazeno i so na moru, a menja je sve više preparata u tuš-kabini. Dok sigurno svi znaju da se regenerator nanosi nakon šamponiranja, ne znaju svi kada treba nanositi serume i ulja za kosu, maske ili zaštitne sprejove? Zato imamo odgovore koji su vam potrebni.

Pravi redosled vs pogrešan redosled

Proizvodi za negu kose su mnogi i većinu vremena nisu integrisani u rutinu. Međutim, korišćenje više proizvoda za stilizovanje ne znači da pomažete svojoj kosi. Pogrešan redosled može učiniti proizvode manje efikasnim ili čak oštetiti pramenove.

Poznavanje pravilnog redosleda nanošenja proizvoda za kosu je jednako važno kao i rutina nege kože. Proizvodi imaju različite prednosti za vašu kosu. Samo ispravan redosled obezbeđuje pravilnu upotrebu. Iako je svaki tip kose jedinstven, postoje neka opšta pravila koja će vam pomoći da postignete najbolje rezultate. Kada je posredi nega kose, stručnjaci kažu da je ispravan redposled: šampon, balzam, maska, a zatim proizvodi za stilizovanje i sprejovi za teksturu. Bez obzira na to da li koristite sve ove proizvode odjednom, redosled primene će uvek ostati isti.

shutterstock_2190058625.jpg
Shutterstock Da li se prvo stavlja maska ili balzam na kosu

Šampon

Proces nege kose počinje jednostavnim pranjem. Drugim rečima, koristite pravi šampon i balzam za vaš tip kose. Bez obzira na to da li je vaš tip kose fina i ravna, gusta i kovrdžava, obojena ili ne, pravi šampon i balzam mogu naglasiti prirodnu teksturu vaše kose. Odlučite se za šampon za farbanu kosu ako imate farbanu kosu, hidratantni šampon ako imate suvu i oštećenu kosu ili šampon za volumen ako imate mlitavu kosu. Takođe je preporučljivo koristiti šampon za čišćenje najmanje jednom nedeljno da biste odstranili ostatke koji se mogu nakupiti na koži glave.

Maska za kosu

Specijalisti kažu da se maska za kosu nanosi na kosu prstima, izbegavajući kožu glave. Ostavlja ga 10 do 15 minuta pre nego što ga ispere. Iako maske za kosu mogu biti zamena za običan regenerator, možete se odlučiti za oba ako je vaša kosa veoma suva ili oštećena.

Proizvodi za stilizovanje ne mogu dobro da urade svoj posao na zamršenoj kosi. Dakle, neophodno je da koristite sredstvo za raspetljavanje čim izađete iz tuša i pre nanošenja bilo čega drugog. Pored ujednačavanja poroznosti kose, ovo će takođe pomoći da se eliminiše potencijalno lomljenje koje se može desiti tokom stilizovanja. Detangler se nanosi od sredine kose do vrhova. Ne nanosi se na kožu glave jer može dovesti do debljanja korena.

shutterstock_2413157971.jpg
Shutterstock Da li se prvo stavlja maska ili balzam na kosu

Regenerator i ulja za kosu

Nakon što ste se uverili da vam se pramenovi ne zapetljaju, nanesite hidratantni balzam. Važno je to učiniti dok je kosa još mokra. Ulja za kosu mogu se koristiti na vlažnoj ili suvoj kosi. Ako ne planirate da stilizujete toplotnim alatom, vreme je da ih primenite, jer će vaša kosa natopiti najbolje sastojke. Međutim, ako planirate da sušite kosu ili ispravite kosu, stvari su malo drugačije. Primena u ovom trenutku može izazvati opekotine kose tokom stilizovanja.

Pena za kosu

Za najbolje rezultate, nanesite penu direktno na koren ako želite veći volumen. Obavezno nanesite proizvod na korene do sredine kose, izbegavajući vrhove.

Zaštita od toplote

Ovaj važan korak svi presaču, a jako je važan. Ako planirate da oblikujete kosu pomoću alata kao što je fen za kosu, pegla za kosu ili pegla, neophodno je da odmah primenite sredstvo za zaštitu od toplote da biste sprečili oštećenje. Poprskajte proizvod po celoj kosi, zatim koristite češalj sa finim zupcima da biste bili sigurni da je proizvod ravnomerno raspoređen. Od korena do vrha. Nakon toga možete nastaviti sa stilizovanjem kose po želji.

BONUS VIDEO:

Kako napraviti savršenu messy bun frizuru Instagram/hairby_chrissy

Sensa/Z.A.