Peršun sadrži brojne materije korisne za zdravlje, ali i lepotu. Između ostalog, bogat je izvor vitamina C, antioksidansa koji organizam štiti od slobodnih radikala, jača imuni sistem i pospešuje sintezu kolagena, ključnog za vezivno tkivo i kožu. Od drugih antioksidansa, peršun se smatra najboljim izvorom apigenina, koji može da spreči neke vrste raka.
Bogat je izvor vitamina A - u obliku triju karotenoida: beta-karotena, luteina i zeaksatina - važnog za zdravlje očiju, vitamina K - koji ima ulogu u zaceljivanju rana... Sadrži i gvožđe, kalijum i folnu kiselinu. Stručnjaci kažu kako je na dan dovoljno popiti jednu šoljicu čaja od peršuna i preporučuju da se pre pripreme čaja peršun dobro opere ili neko vreme namoči u hladnu vodu kojoj je dodato malo sirćeta.
Sastojci (za šoljicu čaja):
- četvrtina šoljice svežeg peršuna
- 1 šoljica kipuće vode
- malo sveže isceđenog limunovog soka
Priprema:
Peršun stavite u šoljicu i prelijte ga kipućom vodom. Ostavite da odstoji 5 minuta pa ga procedite (ako želite jači čaj, ostavite koji minut duže). Nakon što se čaj malo ohladi, dodajte limunov sok.
3 horoskopska znaka shvataju šta je sreća 11. marta 2025: Veliko bogatstvo biće im servirano na srebrnoj tacni
Kako da se zaštitite od toksičnog manipulatora? 3 načina da ne upadnete u zamku čim vam neko kaže da grešite
3 horoskopska znaka su magnet za novac 3. marta 2025: Osećaju dodir luksuza o kojem su samo sanjali
Dnevni horoskop za 16. mart 2025: Blizanci se nerviraju zbog sitnica, Vodoliju posećuju duhovi prošlosti
Koji ste tip ličnosti? Kog smatrate najglupljim na slici otkriva da li ste smireni, emotivni ili harizmatični