Peršun sadrži brojne materije korisne za zdravlje, ali i lepotu. Između ostalog, bogat je izvor vitamina C, antioksidansa koji organizam štiti od slobodnih radikala, jača imuni sistem i pospešuje sintezu kolagena, ključnog za vezivno tkivo i kožu. Od drugih antioksidansa, peršun se smatra najboljim izvorom apigenina, koji može da spreči neke vrste raka.

Kako da sačuvamo svež peršun i bosiljak...

Bogat je izvor vitamina A - u obliku triju karotenoida: beta-karotena, luteina i zeaksatina - važnog za zdravlje očiju, vitamina K - koji ima ulogu u zaceljivanju rana... Sadrži i gvožđe, kalijum i folnu kiselinu. Stručnjaci kažu kako je na dan dovoljno popiti jednu šoljicu čaja od peršuna i preporučuju da se pre pripreme čaja peršun dobro opere ili neko vreme namoči u hladnu vodu kojoj je dodato malo sirćeta.

Sastojci (za šoljicu čaja):

  • četvrtina šoljice svežeg peršuna
  • 1 šoljica kipuće vode
  • malo sveže isceđenog limunovog soka

Napitak od peršuna i limuna obara holesterol i topi masne naslage...

Priprema:

Peršun stavite u šoljicu i prelijte ga kipućom vodom. Ostavite da odstoji 5 minuta pa ga procedite (ako želite jači čaj, ostavite koji minut duže). Nakon što se čaj malo ohladi, dodajte limunov sok.