Krajem 2015. godine u stručnom magazinu Journal of Cosmetic Dermatology objavljeno je istraživanje koje je utvrdilo da dodaci ishrani na bazi kolagenskih peptida nakon osam nedelja povećavaju vlažnost kože, a već za četiri sedmice korišćenja poboljšavaju gustinu kolagenskih vlakana.

Nakon toga na Zapadu je počela pomama za kolagenom. No, nije samo to istraživanje odgovorno za novi trend. On se pre nekoliko godina rodio na drugoj strani sveta i polako dokotrljao do zapadnih zemalja. Azijski brendovi već nekoliko godina masovno prodaju kolagen u prahu, kapsulama i napitcima, a koji prema navodima proizvođača deluju pomlađujuće.

Prirodna kozmetika: 10 kozmetičkih preparata umesto kojih treba da koristite kokosovo ulje...

Kolagen sadrži bogatsvo aminokiselina glicina, prolina, hidroksiprolina i hidroksilizina koje su esencijalne za zdravlje kože, kostiju i vezivnog tkiva. Oralnim konzumiranjem kolagena snabdevamo celo telo s tim gradivnim materijalom koji podržava stvaranje i popravku naših vezivnih tkiva koja su rasprostranjena po celom telu.

Što se događa kada kolagen popijemo, objašnjava Naomi Whittel: „Oralnim unosom kolagena povećavamo rezervu specijalnih aminokiselina dostupnih svim ćelijama koje proizvode kolagen. Preplavljivanje tela s dodatnim kolagenom može podstaći vlastitu proizvodnju kolagena koja s godinama neminovno opada."

Sredstvo za čišćenje lica od samo 2 sastojka: prirodni nežni piling koji osvežava kožu na bazi sode bikarbone...

Naspram tome, topikalna primena kolagena utiče samo na jedan deo tela, najčešće na kožu lica, dok se oralnim konzumiranjem utiče na lepotu kose i kože celog tela. Ako bore na vašem licu nisu još uvek vidljive, kolagen će mlađoj koži pružiti sjaj i glatkost, a uz lepotu povoljno će delovati i na zdravlje celog tela.

Izvor: Sensa klub