Cvetni ekstrakti mogu zategnuti, očistiti i ojačati vašu kožu

Cveće nas inspiriše, opušta, pokreće lepe uspomene i nepogrešivo nam poboljšava raspolozenje. Njime izražavamo ljubav, dajemo izvinjenje ili želimo sreću.
Simbol je nežnosti, kroz ideologiju nenasilja ponosno su ga veličali hipici, cveće nosi energiju lepote i neskromno nam je daje. Ekstrakti cveća često imaju antibakterijsko, umirujuće dejstvo, a mogu biti i jak antioksidans. Da bi zaštitilo nežne pupoljke od loših spoljašnjih uticaja, u laticama stvara sastojke koji imaju moć regeneracije, isceljenja i revitalizacije. Kako što cvet čuva svoje latice, tako i mi njima možemo na delikatan i prirodan način negovati i kožu.

Tajni život biljaka: snaga cveća
Shutterstock lavanda
LAVANDA


Reč lavanda potiče iz Latinskog od reči lavar što znači “pranje”. I pre nego što su u potpunosti otkrivena antibakterijska i antiseptička svojstva lavande ona je korišćena kao pogodna solucija za kupanje ili čišćenje kuće.

Lavanda se koristi i u aromaterapiji kao umirujuće sredstvo, odlična je zamena za alkohol u slučaju povreda jer ima antiseptičko dejstvo, regeneriše tkivo i sprečava nastanak ožiljaka, a pri tome predivno miriše, umiruje, okrepljuje i balansira duh. Koristi se za negu svih tipova kože, a posebno je blagotvorna za osjetljivu kožu.


Tajni život biljaka: snaga cveća
Shutterstock ruza
RUŽA


Esencijalno ulje ruže jedno je od nadragocenijih i najpoznatijih u svetu: da bi se dobio jedan kilogram ovih dragocenih materija potrebno je četiri tone ruža.

Tradicionalno se koristi kao osnovni sastojak tonika koji poboljšavaju cirkulaciju, jak je antioksidans i pravi je melem za zrelu kožu.

Ružine latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, jabučnu, vinsku i ćilibarnu kiselinu te niz aromatičnih supstanci. Miris ružinog drveta poznat je kao senzualni miris koji utiče na hormone, podiže samopouzdanje i ima blago afrodizijačko dejstvo.

PageBreak

Tajni život biljaka: snaga cveća
Shutterstock pomorandza
POMORANDŽA


Cvet narandže ili neroli veoma je rasprostranjen u aromaterapiji i parfimeriji. Leči nesanicu, depresiju, a njegovo dejstvo na duševno, emotivno i telesno stanje neprocenjivo je i takoreći čudotvorno.

Cvet narandže smatra se za simbol nevinosti, plodnosti i večne ljubavi, zato se često koristi u bračnim ritualima, posebno u istočnim zemljama poput Tunisa i Maroka iz kojih je i potekao.

Ulje Nerolija nezamenljiv je sastojak krema, sapuna i toaletnih vodica koje vazduhom šire miomiris, baš kao u sunčanim krajevima u proleće kada cvetaju narandže.


Tajni život biljaka: snaga cveća
Shutterstock perunika
IRIS


Iris, raskošni cvet, široke palete boja u kojima varira, kod nad je poznatiji pod imenom perunika. Naziv "perunika” dolazi od Peruna, staroslovenskog boga groma, odnosno njegove žene, boginje neba Perunike. Prema mitologiji raste na mestu gde je Perunova munja pogodila plodno tlo i često simbolizuje vezu između neba i zemlje, bogova i ljudi.

Blagotvorno dejstvo irisa koristi se često u aromamasaži i za lagane gelove pošto uklanja znake umora i koži vraća živost.