Pravilna ishrana uz konzumaciju dovoljno vode može doprineti smanjenju neprijatnih mirisa tela, ali ponekad je potrebna dopuna za eliminisanje ovih mirisa. Kao što svi znamo, konvencionalni dezodoransi i antiperspiranti su vrlo delotvorni, ukoliko vam ne smeta da preko svog pazuha unosite aluminijum i druge aditive u organizam.

Kineska medicina za lečenje akni: mešavina bilja koja umiruje crvenilo na koži, upale i gnojne akne

Za eliminaciju neprijatnih mirisa mogu vam poslužiti i čista soda bikarbona ili obično kokosovo ulje. Ipak, s obzirom da mnogi ljudi dobiju osip od sode, prethodno se testirajte tako što ćete izvesnu količinu staviti na manju površinu kože.

Dajemo vam dva recepta za prirodni dezodorans koji možete sami da napravite kod kuće - od Šea butera i od kokosovog ulja.

Prirodni dezodornas od Šea butera

sastojci:

  • 3 supene kašike kokosovog ulja
  • 3 supene kašike čiste sode bikarbone
  • 2 supene kašike Šea butera
  • 2 supene kašike indijske marante - arrowroot (po želji) i organski kukuruzni skrob
  • eterična ulja (po želji)

priprema:

Odvojeno otopite Šea buter i kokosovo ulje na srednjoj jačini vatre, dok ne počne da se topi. Možete to uraditi i pomoću mikrotalasne ukoliko je imate. Uklonite sa vatre i sodu bikarbonu i indijsku marantu - arrowroot (ukoliko nemate indijsku marantu, koristite više sode bikarbone). Dobro izmešajte. Dodajte eterična i ulja sipajte sve u stakleni bokal. Ne morate da stavljate u frižider. Ukoliko želite možete u potpunosti pustiti da se smesa ohladi a potom je sipajte u stari stik od dezodoransa, kako biste lakše koristili. Upozorenje: tokom leta ova smesa može da se otopi.

Prirodno sredstvo za dezinfekciju ruku: recept za gel od hamamelisa

Prirodni dezodorans od kokosovog ulja

sastojci:

  • 6 supenih kašika kokosovog ulja
  • 1/4 šolje (4 supene kašike) sode bikarbone
  • 1/4 šolje (4 supene kašike) indijske marante - arrowroot ili organski kukuruzi skrob (po želji)

priprema:

Pomešajte sodu bikarbonu i indijsku marantu - arrowroot u srednjoj činiji. Dodajte kokosovo ulje pomoću viljuške i mešajte sve dok ne bude dobro umešano. Ukoliko želite, dodajte ulje. Čuvajte smesu u maloj staklenoj tegli ili staroj bočici dezodoransa radi jednostavnije upotrebe.

Savet: ukoliko loše reagujete na sodu bikarbonu, pokušajte umesto nje da koristite razblaženi sok od limuna, jabukovo sirće ili eterična ulja.

Izvor: Lovesensa