Kada počnu topli sunčani dani, svetlija kose ume da osveži izgled. Ukoliko nameravate da posvetlite kosu tokom ovog proleća bez upotrebe hemikalija i klasičnih farbi, možete da isprobate ove odlične domaće recepte.

(URADI SAM) Prirodno farbanje kose bez hemikalija: kako da obojite kosu crnom kafom

Domaća prirodna sredstva za posvetljivanje kose sadrže prirodne sastojke koji ne oštećuju kosu i ne samo da su jeftinija od klasičnih farbi, nego su i manje štetna. Možete da ih upotrebljavate više puta zaredom jer ne sadrže hemikalije te vam stoga neće ošetetiti kosu.

Isprobajte ovih 6 prirodnih načina posvetljivanja kose:

1. Limun

Već isproban i svima poznat recept je upotreba limuna. Pomešajte vodu sa dve supene kašike limunovog soka i utrljajte na kosu. Nakon toga, sedite tako da budete izloženi sunčevoj svetlosti, dok vam se kosa ne osuši.

2. Čaj

Čaj od kamilice je odlično sredstvo za posvetljivanje kose. Potrebna vam je 1 kesica čaja od kamilice i voda.

U provrelu vodu ubacite kesicu čaja na deset minuta. Kada se čaj ohladi, isperite njime kosu i ostavite da odstoji 15 minuta. Proces možete ponoviti dva do tri puta pre nego što dobijete zadovoljavajući efekat.

3. Soda bikarbona

Sodu bikarbonu možete da koristite da biste očistili kosu od hemikalija ali i za posvetljivanje. Ovaj proces posvetljivanja kose traje malo duže ali ukoliko je koristite jednom nedeljno, nekoliko nedelja uzastopno, uklonićete štetne hemikalije i vremenom prirodno posvetliti kosu.

Zdrava i gusta kosa u menopauzi: kako sprečiti opadanje kose izazvano hormonalnim promenama

4. Prah kane

Prah kane pomešan sa kamilicom, odličan je za posvetljivanje kose. Nabavite prah kane, kamilicu i ključalu vodu.

Pomešajte prah kane i kamilicu i ubacite smesu u ključalu vodu. Nakon što se smesa ohladi stavite je na mokru kosu. Umotajte kosu najlonskom kesom ili stavite kapu za tuširanje i ostavite smesu da deluje na kosi 1-2 sata. Nakon toga isperite kosu.

5. Med i sirće

Med je odličan sastojak za posvetljivanje, dok maslinovo ulje sprečava isušivanje kose. Za recept za posvetljivanje kose medom potrebno vam je:

  • 2 šolje destilovanog sirćeta
  • 1 šolja meda
  • 1 supena kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 1 supena kašika mlevenog kardamona ili cimeta

Izmiksujte sastojke i stavite na kosu. Možete da koristite četku ili češalj da biste dobro rasporedili po kosi. Upakujte kosu u najlonsku kesu (možete da upotrebite i kapu za tuširanje ili običan peškir).

Ostavite smesu da deluje preko noći i isperite ujutru.

6. Vitamin C

Vitamin C je izuzetno koristan za kosu. Ne samo da posetljuje vlasi već ih održava i zdravim. Uzmite 8 do 9 tableta vitamina C, izmrvite ih i pomešajte sa šamponom. Isperite tom mešavinom kosu a potom isperite i stavite balsam za kosu. Ukoliko želite dodatno da posvetlite, postupak ponovite prilikom sledećeg pranja.

Izvor: Lovesensa