Istraživanja pokazuju da žene koje vode zdrav način života tokom perimenopauze i menopauze, imaju zantno manji rizik od pojave i razvoja srčanihoboljenja, piše Lovesensa.

Nauka je dokazala da one žene koje paze na ishranu, kondiciju i trude se da sačuvaju zdravlje imaju mnogo manji rizik od taloženja masnoća i zadebljenja arterija.

Profesori sa Univerziteta Mičigen ističu da je srednje doba preloman trenutak kada žena treba da se posveti zdravlju srca, jer taj postupak je neophodan za zdravo i neometano starenje.

Tokom menopauze telo podnosi razne promene, a neke od njih su i povišen holesterol i visok krvni pritisak što dovodi do srčanog udara ili srčanog zastoja, kao i određenih mentalnih poremećaja tokom starenja.

Međutim, dobra vest je da žene mogu da uzmu stvar u svoje ruke, sačuvaju zdravlje i nastave da uživaju u procesu starenja. Postoje 3 stvari koje treba da uradite ako želite da vaše srce još dugo bude zdravo, a to su: ostavljanje duvana, zdravija ishrana i redovno vežbanje.

Naučnici su 15 godina testirali 1 100 žena starosti između 42 i 52 godine. Testirali su ih na osnovu 3 navike, pušenje cigareta, način ishrane i fizička aktivnost. Za dobre navike ženama su se dodavali poeni, a za loše oduzmili.

Žene koje su imale najvoše poena, odnosno koje nisu pušile cigarete, jele su zdravo i svakodnevno su vežbale, imale su neverovano manji rizik od srčanih oboljenja i njihove arterije su čiste. One su izborom zdravih navika sebi spasiile život, a naročito one koje su prekinule da puše.

Za mnoge ljude promene su teške i nije lako prilagoditi se i menjati život iz korena, ali shvatite da nije ništa važnije od vašeg zdravlja i sreće. Ukoliko vam je teško da prihvatite ove 3 navike odjednom, onda budite spremni za postepenu transformaciju.

Prvo, ostavite cigarete, a zatim počnite sebi i svojoj porodici da pripremate najlepša zdrava jela. Eksperimentišite u kuhinji, zabavljajte se i videćete da će se zdravaishrana iz nametnute navike pretvoriti u vaš lični izbor i način života.

Kada je u pitanju fizička aktivnost, ne morate raditi naporne vežbe i nikako se ne preforsirajte. Za početak šetajte sa prijateljicom, pa počnite da vozite bicikl, plivajte... Mnogi stručnjaci ženama u menopauzi preporučuju da upišu kurs plesa jer će tako spojiti zdravo i zabavno.

Izvor: Lovesensa