Srednje doba života uglavnom donosi ženama specifične izazove po pitanju zdravlja, ali dobra vest je da ukoliko im ispravno proistupite, oni vas neće sputavati u svakodnevnim aktivnostima i zadovoljstvima, piše Lovesensa.

Kada izgasite 50. svećica na torti, važno je da donesete određene ključne odluke koje se tiču zdravlja. Svi znamo koliko je važno da se pravilno hranimo i redovno vežbamo, ali to nije sasvim dovoljno. Važno je izbeći neke opšte greške po pitanju zdravlja koje žene često prave nakon 50. rođendana.

Evo kojih 6 grešaka svaka žena u 50. godinama treba da izbegne:

1. Ne brinem o zdravlju srca

Menopauza ne donosi sa sobom kardiovaskularna oboljenja, ali život koji smo vodili, loše navike i genetska predispozicija, mogu izazvati da se prvoi znaci srčanih mana pojave u 50. godinama života - ističe Američka asocijacija za zdravlje srca. Zato je važno redovno ići na preglede i kontrolisati zdravlje kardiovaskularnog sistema. Nikada nije kasno da promenite navike i počnete pozitivno da utičete na svoje zdravlje.

2. Moram da trpim neprijatne simptome menopauze

Ovu veliku zabludu i grešku pravi sve više žena. Neprijatni simptomi poput valunga, pojačanog apetita, znojenja, lošeg raspoloženja ili hormonskih problema, mogu se rešiti na razne prirodne načine. Postoje određeni alternativni lekovi, biljni tretmani i tehnike opuštanja koje vam mogu pomoći da izađete na kraj sa ovim simptomima.

PageBreak

6 velikih grešaka koje žene prave u 50. godinama: mogu biti pogubne po zdravlje
Foto: Shutterstock 6-velikih-gresaka-koje-zene-prave-u-50-godinama-mogu-biti-pogubne-po-zdravlje2

3. Moj seksulani život je završen

Velika zabluda koju su mnoge žene dokazale. Postoje medicinski dokazi da usled hormonskih i vaginalnih promena, seks može biti neprijatan tokom menopauze, ali sve to može da se reši. Joga, zdrava ishrana, razna stimulacija i Kegelove vežbe mogu pomoći da imate seksulani život kao u mlađim danima. Sa druge strane, iskustva mnogih žena potvrđuju da im je vođenje ljubavi još bolje u 50. godinama jer uklanjaju barijere i postaju svesnije svog tela.

4. Sigurno ću se ugojiti

Istina je da usled hormonskog disbalansa i usporneog metabolizma žene u menopauzi imaju veći rizik od viška kilograma u odnosu na mlađe žene. Ali, promenom određenih navika, možete lako izbeći masne naslage, a možete izgledati i nikad bolje. Napravite svoj zdrav jelovnik i počnite da vežbate.

5. Nedostatak svrhe

Istraživanja pokazuju d aljudi sa godinama polako gube osećaj svrhe usled zdravstvenih promena i mentalnog stanja. Ali to je jedna velika laž. Još uvek je u redu da verujete kako možete poromeniti svet u 50. godini, jer vi to i zaista možete. Kako ne biste izgubili osećaj svrhe u 50. godinama, praktikujte aktivnosti poput učenja novog jezika, promene posla, promene navika ili prihvatanja raznih hobija.

6. Ne kontrolišem svoje zdravlje

Ne znači da u starijem životnom dobu dane treba da provedete kod lekara, već da povremeno treba proveriti stanje u svom organizmu. Redovno pratite promene na svom telu kako biste mogli da mu pružite ono što mu je potrebno.

Izvor: Lovesensa