„Sa hormonima ili bez njih, svaka će žena ući u menopauzu, svesno spremna da prihvati darove koje nosi novo životno doba. Ono što se gubi je znatno manje od onoga što se dobija, a to je ponovno otkrivanje svog unutrašnjeg  glasa i snage da iskažemo svoju  istinu. Žene koje to učine su zaista neodoljive u svojoj moći i lepoti”, kaže dr Slavica Vasiljević, ginekolog i akupunkturolog iz ordinacije Merida. 

Po taoističkom gledištu, seksualna (životna) energija je neuništiva. Ona sada menja tok, intenzitet i oblik i prirodno je i normalno da takva promena izazove energetski šok u organizmu. Akupunktura dosta pomaže za tegobe menopauze, jer putem određenih tačaka aktivira uspavanu energiju, a kada se to prevede na jezik savremenog čoveka – istovremeno otklanja i emotivne i fizičke simptome menopauze, od nesanice, valunga, promene raspoloženja, ali i pojačanog apetita.

Kada osete zbrku u umu i telu, ja svojim pacijentkinjama kažem da se umire, da dišu jajnicima, da usmere ljubav, prihvatanje i razumevanje prema svom telu. Žene su danas, čini se, više nego ikad, pod ogromnim pritiskom tereta da moraju biti superžene: i one su sklone da prihvataju sebe i svoje telo samo kao mladoliko, da se grčevito drže podmlađivanja, raznih estetskih intervencija, izgladnjivanja, a iza svega toga stoji – strah. Tajna lepote u svim godinama žene je u unutrašnjem zadovoljstvu. A ono se nikad ne postiže na brzinu i na silu. „Ženstvenost – to je harmonija, prirodnost i senzualnost”, kaže MonikaBeluči.

Seksualnost u menopauzi zavisi od ličnog iskustva i očekivanja: ispostavilo se da je prikladan partner važniji od svih smetnji koje uzrokuje sama menopauza. Bračna (ili partnerska) sreća je važna za seksualnu želju. Kod žena svih godina čest je gubitak seksualne želje zbog izloženosti stresu. Taoističkekulture uče nas disanju jajnicima, koje omogućava kruženje životne energije kroz celo telo. Energija jajnika se šalje svim ostalim organima, pa žena može da nastavi sa seksualnom aktivnošću koliko želi, jer nema gubitka energije.

Izvor: Sensa