Menopauzaje prirodni proces koji možemo da prihvatimo kao novo životno iskustvo, sa drugačijim šansama, mogućnostima i naučimo kako da uživamo u ovom životnom dobu kao i svakom drugom. Međutim, neprijatni simptomimenopauze sa kojima se žene suočavaju mogu ugroziti svakodnevni način života i negativno se odraziti na fizićko i mentalno zdravlje.

Glavni simptomi menopauze su valunzi (tlasi vrućine), pojačano znojenje, hormonski disbalans, nagle promene raspoloženja, usporen metablizam, nesanica, strah od promene...

Za ublažavanje ovih simptoma neophodno je preduzeti celu strategiju, kako na mentalnom, tako i na fizičkom nivou. Pokušajte više da spavate, meditirajte, boravite u prirodi, regulišite ishranu, razgovarajte sa psihoterapeutom... Postoji niz saveta koji vam mogu pomoći da prihvatite period menopauze, prilagodite mu se i budete srećni uprkos svemu.

Kod fizičkih simptoma preporučujemo da probate nekoliko lekova iz prirode, a jedan od vodećih je biljka koja pomaže da se ublaže mnogi negativni simptomi i očuva zdravlje tela.

Crni kohoš je poznata i po nazivu "čuvar ženskog zdravlja". Najviš raste u severnoj Americi, a poznata je od davnina jer su je Indijanci koristili za lečenje najrazličitijih zdravstvenih problema - od nervoze do kašlja.

Najlekovitiji deo crnog kohoša je koren koji se u praksi pokazao kao vrlo delotvoran lek za brojne zdravstvene turbulencije u menopauzi. Odličan je i za lečenje tegoba izazvanih PMS-om, jer smanjuje rizik od migrena, nadutostii bolova.

U menopauzi se koristi za smanjivanje valunga, poboljšanje sna, smanjuje rizik od osteoporoze i gubitka gustine kostiju, smanjuje nervozu, podstiče raspoloženj ei smanjuje bolove i grčeve u materici.

Većina neprijatnih simptoma u menopauzi javljaju se kao posledica pada estrogena, a koren crnog kohoša bogat je fitoestrogenom koji podstiče održavanje optimalnog nivoa estrogena u organizmu.

Crni kohoš se najčešće upotrebljava u vidu čaja ili biljnih kapi.

Napomena: Pre upotrebe ove biljke u lekovite svrhe obavezno se konsultujte sa stručnjakom za prirodnu medicinu i lekaru.

Izvor: Lovesensa