Istraživanja pokazuju da se broj razvoda brakova u srednjim godinama povećao širom sveta. Postoji više razloga zaššto dolazi do rastanka nakon 20, čak i 30 godina braka, a neki od najčešćih su: emotivna distanciranost, nekompatibilnsot, finansije, nedotatak intimnosti, preljuba, prezasićenje, potreba za promenom itd.

Koliko god u nekim situacijama razvofd delovao kao najbolja odluka, ova životna okolnost mnogim ženama iznad 40 i 50 godinama predstavlja izazov i prepreku. Žene se suočavaju sa tugom, ljutnjom, besom, osećajem krivice, strahom, neizvesnošću, osećajem da su protraćile godine... Ova i mnoga druga neprijatna osećanja koja prate razvod čine da gubite samopouzdanje i optimizam, ali je ut akvim situacijama važno da potrežite pomoć prijatelja, porodice, stručnjaka. Podrška je u periodu posle razvoda izuzetno važna, a iskustva mnogih žena pokazuju da, iako im se činilo kao da se svet ruši, ubrzo nakon razvoda su ponovo pronašle sreću i potvrdile svoju doluku.

Donosimo vam 3 ispovesti žena koje su se razvele nakon više od 20 godina braka:

Ispovest 1:

Marijanimn brak se okončao nakon 25 godina braka nakon što je suprug prevartio sa njenom koleginicom sa posla. Nakon razvoda suočila se sa godinama preokreta, teškoća i bola, a na kraju je zaključila da je sve vredelo, kako je napiala anajednom formu. Odselila se 200 kilometara od kuće koju je volela i u kojoj je provela više od dve decenije. Izbegavala je izlaske i razgovore sa drugim muškarcima iz straha da bi joj neko ponovo mogao slomiti srce. Danas je srećna i zaljubljena žena koja smatra da je razvod najbolja stvar koja joj se ikada dogodila. Upoznala je Marka kojeg opisuje kao svoju jedinu pravu srodnu dušu. "Teško je definisati zašto smo kliknuli, ali sam možda posle jednog braka bila iskusnija i spremna da procenim dobrog čoveka. Marko je ljubazan, strpljiv, pun ljubavi i potpuno nesebičan. Imamo zajedničke interesovanja poput odlaska u pozorište, putovanja i kuvanja." Istakla je da je u početku bilo ponižavajuće da bude sama, osećala se neprivlačno i loše, ali nakon godina rada na sebi, upoznala je Marka preko društvenim mreža, i kako navodi, srećnija je nego ikada pre.

Ispovest 2:

Nakon godina i godina nefunkcionisanje i nezadovoljstva u braku, Ana je na sve načine pokušavala da podstakne supruga da se angažuje, uključi u zajedničke obeveze oko kuće i dece, kao i da se posveti njima kao paru. On je više bio usmeren na posao, svoja interesovanja, trenuranje, hobije, druženja. Pomagao je finansijski, ali nikad nije bio prisuta. Ana se odlučila da napravi spisak stavri svih poslova i odgovornosti koje je preuzela na sebe, velikih i malih: od raspremanja dečijeg gardrobera i vožnje dece na treninge, do servisiranja automobila, kupovine rođendanskih poklona i peglanje njegovih košulja. Napisala je 40 stavki i kako je navela, to nije bilao sve, već samo ono čega se u prvi mah setila. "Pobledo je kada je pročitao spisak i povremeno pokušavao da "pomogne" više, ali to je trajalo manje od dva meseca. Nastavio je po starom, a onda smo se razveli." - istakla je Ana koja se odlučila na razvod u 46. godini i ostala da živi u kući sa tri tinejdžera dok se njen suprug odselio. U njenoj priči mogu se pronaći mnoge žene koje nakon posla očekuje obilje drugog posla, koje celu kuću nose na svojim leđima i trpe zbog odsustva ili neodgovornosti svog supruga. Nakon razvoda Ana je nastavila da ima puno obaveza, ali jednu manje. Počela je i da izlazi, zabavlja se i da ide na sastanke. Ponovo se osećala poželjnom i ispunjenom samopouzdanjem.

Ispovest 3:

"Onog trenutka kada me je muž napustio, raspala sam se" - započela je svoju ispovest Barbara. Bili smo u braku 25 godina i uopšte nisam očekivala da će se razvod dogoditi. Ono što je pogoršalo situaciju je činjenica da je imao vezu sa mlađom ženom. Upoznao ju je kroz svoj posao u finansijama i onda su se venčali. Moje samopouzdanje je bilo srušeno. Išla sam na savetovanje i na trapiju i trebalo mi je mnogo vremena da obnovim samopouzdanje i vratim svoj život na pravi put. Stvari u našem braku već neko vreme nisu bile dobre, ali sam mislio da ćemo to prebroditi, da ćemo uvek biti zajedno. Verovala sam da je brak za ceo život. Moj bivši muž je radio, a ja sam ostala kod kuće da odgajam troje dece. Ali, u 40 - im godinama patila sam od hormonske neravnoteže i imala sam zdravstvene probleme. Naš brak je u ovom periodu bio ugrožen, meni je bila potrebna podrška, a moj muž je sve više vremena provodio odsutan i na poslu dok se na kraju nije dogodila preljuba. Posle mi je bilo veoma teško da budem sama. Osećala sam se nepoželjnim, neraspoloženim, starom. Povukla sam se u svoju školjku i uopšte nisam želela da izađem. Noći sam provodila u suzama, a onda sam se uz pšomoć prijatelja uzdigla. Sada živim srećno, zadovoljna sam, imam decu, unuke, uživam u svakom trenutku života. Još uvek ne razmišljam o sastancima. Koliko sam se plašila što ću ostati sama, sada mi ta samoća baš prija. Moja poruka ženama je - Ne možete beskonačno razmišljati - morate ići dalje.

Kada dođe do problema i turbulencija u braku, dve osobe koje se vole i podržavaju, mogu da pronađu kompromis ili rešenja, kako samostalno, tako i uz savet teraputa. Ali potrebna je volja, kao i da obadve strane žele da taj odnos postane bolji. Međutim, kada je jedna strana povređena, prevarena, preuzima na sebe sav teret, dok je druga skoro već odustala od braka i ne želi da se potrudi, onda je možda bolje napustiti odnos koji vam više ne donosi radost i osećaj topline i ljubavi. Zaslužujete da vas neko iskreno voli!

Izvor: Sensa


Izvor: Sensa