Promene koje se vremenom događaju u našem telu su spore ali sigurne. Možda ste primetili da je vaša kosa počela da se menja već od 30. godine ali posle 50. te promene postaju sve očiglednije. Žene imaju komplikovan hormonski sistem i neke promene počinju da se događaju čak i pre perimenopauze i menopauze. Već od 30. godine bi trebalo da počnemo da razmišljamo o zdravlju kose i vlasišta, jer ćemo tako biti dobro pripremljeni za sve promene koje će se dešavati sa ulaskom u menopauzu. Kosa je veliki deo našeg ženskog identiteta - zato ćete kasnije sami sebi biti zahvalni ako se o njoj brinete sada. Dermatološkinja Panta Ruani Šejfer je za portal Mind body Green objasnila koje mere treba da preduzmete već sada kako biste osigurali da kasnije promene imaju minimalni učinak na vašu kosu.  

1. Kosa se stanjuje i gubi volumen

 Kako hormonipočnu da se menjaju, mnoge žene primete kako im kosa postaje sve tanja. "Estrogen fluktuira prema silaznom trendu, a homologni hormoni rastu", kaže Šejfer. Kada se nivo ovih hormona poveća, možete primetiti da vam se kosa proređuje. "Povećanje androgena sužava stabljiku dlake, pa je promer pojedinačne vlasi manji", objašnjava ona. Ovi androgeni također inhibiraju rast, pa je moguće da vaša kosa zapne na određenoj dužini ili se teže obnavlja nakon epizode masovnog opadanja kose(na primer, na prelazu između godišnjih doba, nakon bolesti itd.). Te promene se neće dogoditi preko noći ali mogle bi da počnu oko 30. godine života, dodaje Šejfer.

2. Nekada je sjajna i blistava, a nekada noćna mora za frizuru

 Ove promene volumena i gustine nemaju tačnu početnu tačku. "Dok se menopauza definše kao cela godina bez menstruacije, početak perimenopauze nije jasan za većinu žena", kaže Šejfer. Zato su promene u strukturi kose postepene i nepredvidive. Budući da će nivoi estrogena fluktuirati, perimenopauzalni simptomi će dolaziti i nestajati. Dakle, ako primetite da su pramenovi u nekim periodima tanki, a zatim se vraćaju u normalu, ne brinite - to je samo nešto povezano sa hormonalnim fluktuacijama.

3. Kosa drugačije regauje na tretmane i hormonalne promene

 Kao što sam već spomenula, ne možete u potpunosti da izbegnete promene kroz koje će da prođe vaša kosa, ali se od sada možete usredsrediti na zdravlje svoje kose i vlasišta kako biste ublažili uticaj ovih hormonalnih promena.

Šta možete da uradite i sačuvate zdravlje kose?

 Dermatološkinja savetuje da preduzmete nekoliko koraka koji vam mogu osigurati bolje zdravlje kose i vlasišta na koje će hormonalne promene imati manji uticaj.

  • Počnite rano: "Počnite da rešavate probleme kada prvi put primetite promenu, jer to može da spreči razvoj ozbiljnijih dugoročnih stanja poput alopecije", kaže Šejfer. Ako primetite stanjivanje kose ili gubitak volumena, obratite se dermatologu kako biste pronašli najbolji plan delovanja.
  • Upravljajte svojim očekivanjima: pre nego što prebrzo donesete zaključke, uzmite u obzir da su promene u gustoći kose normalne. Nemojte se upoređivati ​​sa drugima i budite strpljivi kada isprobavate bilo koji novi tretman.
  • Fokusirajte se na način života i lokalne tretmane: proizvodi za rast kose mogu biti izuzetno korisni, ali ne možete zanemariti ni uticaj zdravog načina života. "Takođe sada imamo više informacija o povezanosti uma i tela i o tome kako stres može da poremeti naše mehanizme suočavanja", kaže Šejfer. Istraživanja pokazuju da stres igra vrlo važnu ulogu u gubitku i degradaciji kose. Stoga će vam puno pomoći ako uz tretmane i proizvode za negu kose u svoju rutinu uvedete i neke prakse aktivnog opuštanja.

Možda će vas zanimati i kako da napravite sami kreatinsku masku kod kuće

BONUS VIDEO:

FRIZURA BOB ZA TANKU KOSU Instagram/pollyvsayer

 Sensa/M.D.