Tokom života žene se često suočavaju sa hormonskim promenama, pa i svaki menstrualni ciklus praćen je hormonskim turbulencijama. Ipak, nakon 50. godine života žene počinju da se suočavaju sa dodatnim promenama hormona, dolazi period perimenopauze i menopauze.

Zato je važno da se žena na vreme informiše o ovoim promenama, da ignoriše signale koje joj šalje telo i da se konsultuje sa lekarom i zatraži pomoć i na fizičkom i mentalnom nivou. Hormonske promene u srednjim godinama najčešće su praćene nizom neprijatnih simptoma poput valunga, znojenja, bržem dobijanju kilograma, problema sa spavanjem, anksioznosti itd.

Menopauza se smatra jednom od najznačajnijih promena u telu žene, zato je važno da žena bude svesna promena kroz koje prolazi njeno telo. Početak menstrualnog ciklusa označava važan deo naših života kao žena i dobija mnogo pažnje, ali menopauza, jednako važan proces sa većim psihološkim uticajem, kod mnogih žena prolazi obavijena senkom.

Nauka definiše menopauzu kao "prestanak menstrualnog ciklusa najmanje 12 uzastopnih meseci", dok perimenopauza opisuje poslednje godine reproduktivnog života žene. Neprjatni simptomi u ovom živoptnom periodu najpre su povezani sa promenom 3 hormona - estrogen, progesteron, kortizol.

Saznajte kako se ovi hormoni menjaju u menopauzi i kako to utiče na fizičko i mentalno zdravlje žene:

Estrogen - Poznat kao "ženski hormon", estrogen olakšava većinu naših reproduktivnih procesa, ali je takođe odgovoran za podršku bitnim fiziološkim elementima kao što su zdravlje kardiovaskularnog sistema i kostiju. Tokom perimenopauze, naši jajnici počinju da proizvode manje estrogena. Niži nivoi estrogena mogu biti uzrok uobičajenih (i prirodnih) simptoma menopauze, kao što su suvoća vagine i talasi vrućine.

Progesteron - Progesteron, koji se ponekad naziva i "hormon opuštanja", proizvode jajnici, materica i nadbubrežne žlezde. Poznato je po tome što pomaže u regulisanju menstrualnog ciklusa, ali takođe ima ulogu u smirivanju raspoloženja i regulisanju sna. Tokom perimenopauze, nivoi progesterona se prirodno smanjuju. Ali pošto je poznato da progesteron uravnotežuje estrogen, to može značiti viši nivo estrogena, što je povezano sa iznenadnim promenama raspoloženja ili razdražljivosti.

Kortizol - Većina nas je već upoznata sa ovim "hormonom stresa", koji utiče na šećer u krvi, metabolizam i upalne procese. Kada smo pod stalnim stresom, naše telo bira da proizvodi ili kortizol ili progesteron. Suočeni sa produženim stresom, naš nivo progesterona može pasti brže nego što je prirodno. Osim što remeti nivoe estrogena, kortizol ima i svoje neprijatne efekte na telo, od razdražljivosti i pojačanog apetita, do narušavanja koncentracije i raspoloženja.

Ne samo da se nivoi stresa često povećavaju tokom srednjih godina, već se stres pripisuje iskustvima u perimenopauzi. Stoga je pronalaženje lakih i pristupačnih načina za upravljanje stresom ključ za brigu o sebi tokom ovog perioda. Izdvojite vreme samo za sebe, zapitate se kako se osećate i zašto se tako osećate. Potrudite se da imate zdravu i izbalansiranu ishranu, fizička aktivnost takođe može pomoći, praktikujte tehnike opuštanja, okružite se pozitivnim ljudima i ne zanemarujte svoje potrebe.

Hormonski disbalans u srednjim godinama može uticati na kvalitet života, ali uz malo više znanja i veliku podršku, hormoni mogu postati naša supermoć. Svaka životna faza može da bude divna i prelepa, a ukoliko se posvetite sebi i tretirate sebe na pravi način, i život posle 50-e godine može biti jedna nova divna priča.

Izvor: Sensa