Menopauza nije šala. Ovo je period tokom koga žene prolaze kroz velike promene na svim nivoima. Iako je često predmet sprdnje, ženama koje prolaze kroz perimenopauzu i menopauzu nikako nije do šale, jer su prinuđene da uvode promene u svojoj svakodnevnoj rutini kako bi ublažile simptome. Neprospavane noći, konfuzija, valunzi, gojenje, promene na koži - samo su neki od simptoma. Ako želite da budete podrška nekome ko prolazi kroz ovu fazu života prvi  korak je da po svaku cenu izbegnete da izgovorite sledećih 5 rečenica:

1. "Zar ne možeš da uzmeš neke lekove za menopauzu?"

Da postoji magična pilula za žene u menopauzu, sigurno biste znali za to do sada. Potrudite se da ne vređate inteligenciju žene sa kojom razgovarate predlogom da uzme nepostojeći lek.

2. “Nemoguće je da ti je toliko loše”

Da, moguće je. nIko ne voli da bude konfuzan, umoran, preznojen i zadihan i tako sve vreme.

3. “Zar nije prerano za menopauzu?”

Menopauza nije prekidač koji pritskamo kako nam volja tj. kad napunimo 51 godinu. Statistika kaže da menopauza pogađa 1 od 100 žena od 40 godina. Iako ova primedba može da bude nevina uzdržite se, jer vreme za ulazak u menopauzu nije zapisano u kamenu i zavisi od čitavog niza okolnosti.

4. “Izgledaš umorno.”

Pa da, zato što jedan od simptoma menopauze i jeste umor! Ne morate da dolivate ulje na vatru ovom konstatacijom posebno kada ženama koje prolaze kroz menopauzu dobar san nije baš pitanje životnog stila.

5. “Pogledaj to sa svetlije strane: nema više menstruacije.”

Ovo je takođe komentar od koga bi valjalo da se uzdržite. Grčevi i menstrualno krvarenje nisu ništa u poređenju sa nekim od simptoma menopauze.

Izvor: Sensa