U periodu iznad 40 godine telo žene se suočava sa određenim promenama, a kako bi se sačuvao balanshormona, ojačao imunitet i obezbedilo zdravlje uopšte, važno je da se fokusiramo na izbalansiranu ishranu. Kada u ishrani postoje namirnice koje su bogate određenim hranljivim nutrijentima koje su ženi u tom dobu neophodni, smanjuje se rizik od oboljenja.

Ruski endokrinolog Zuhra Pavlova istakla je da žene iznad 40 godina treba najviše da konzumiraju namirnice kojke pomažu da se oduprete upalnimprocesima:

"Potrebno je da jedete raznu hranu radi zdravog mikrobioma - to je ključ dobrog varenja, a samim tim i zdravlja gastrointestinalnog trakta i celog tela. Tražite raznolikost unutar svake grupe hrane. Na primer, preporučuju se mahunarke: grašak, pasulj, sočivo, mungo pasulj, leblebija. Žitarice - ne samo pirinač ili heljda, već i proso, sirak, kukuruz, spelta, kinoa. Mlečni proizvodi koji su korisni su kiselo mleko, odlično utiču na organizam u celini, a posebno na mikrobiom.", savetovala je doktorka.

Doktorka endokrinologija istakla je da žene ne smeju da zanemare hraniljivost ribe, posebno u srednjim godinama. Predložila je konzumiranje crvene ribe koja sadrži omega-3 masne kiseline, stare sireve, pečurke, grejpfrut. Namirnice bogate omega-3 pomažu podstiču zdrave metaboličke procese. Takođe, zeleno voće i kiseli kupus mogu biti korisni kao izvor antioksidanata.

Prema njenim rečima, u ishranu je poželjno dodati i heljdu, orašaste plodove sa visokim sadržajem magnezijuma, proklijale žitarice i mahunarke, koji efikasno podstiču proces detoksikacije organizma. Od začina kurkumin deluje protivupalno, a vitamin C, koji se nalazi u citrusima, ali i u brokoliju, karfiolu i kimčiju, snažan je antioksidans.

Potrudite se da navedene namirnice uključite u svoju ishranu i uz prijatnu fizičku aktivnost obezbedićete sebi zdravlje i vitku liniju.

Izvor: Sensa