Akupunktura počiva na razumevanju celovitosti osobe koja podrazumeva sve nivoe našeg postojanja. Jedan od tih nivoa jesu emocije koje imaju izražen uticaj na zdravlje generalno, a mi ćemo se sada baviti reproduktivnim zdravljem žena. Kako kineska tradicionalna medicina posmatra zdravlje žene, organe pojedinačno i kako pristupa isceljenju pitali smo dr Slavicu Vasiljević, ginekološkinju i akupunkturološkinju iz ordinacije Merida.

KAKO EMOCIJE ŽENE UTIČU NA NJENO REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE?

Materica vlada menstruacijom i hrani potomke, ona je kuća ploda i manifestacija nas samih, naših najdubljih želja i potencijala. Ako želimo da dublje posmatramo promene na ovom vitalnom organu, dobro je uzeti i to u obzir. U praksi se pokazalo da žene koje imaju probleme sa bubrezima, mokraćnom bešikom, matericom, jajnicima, koje imaju menstrualne tegobe, pate po pravilu od nekog straha. Strah može da izazove glavobolju, pošto oni koji pate od straha često imaju bolesne i napete mišiće u predelu ramena i vrata. Ta naprezanja ograničavaju cirkulaciju energije u glavi i dovode do glavobolja, često i do migrena. Strah deluje na seksualnost, izaziva frigidnost kod žena i impotenciju kod muškaraca.

KAKO ŽENE MOGU DOVESTI SVOJU ENERGIJU U BALANS?

Jajnici su rezervoar života i potencijal životne energije, jajnici su plemenito tkivo, a prema rečima mog dragog kolege Zorana Stankovića, „patrljak jajnika može dati novi život”, zato dišite jajnicima. Oni igraju radosnu igru u ritmu svakog udaha i izdaha, osećaju sve što vi osećate, a znaju mnogo više nego što vi znate. Za ženu je energija jajnika izuzetno bitna i svojim pacijentkinjama predlažem da s vremena na vreme, a naročito u trenucima kada su uznemirene, iscrpljene ili pod stresom, nauče da dišu jajnicima.

KAKO SE DIŠE JAJNICIMA?

Sve što vam treba je malo mira i tišine pre sna. Lezite na ravnu površinu, opustite se, probajte da ignorišete misli koje vam nailaze i da se umesto toga potrudite da se fokusirate na svoje srce. Jedno vreme samo dišite i mislite srcem. Dlan desne ruke neka bude na desnom jajniku, dlan leve ruke na levom jajniku, a palčevi obe ruke, okrenuti nagore, neka se dodiruju prst i po ispod pupka. Tako aktivirate tačku koja se zove „more energije”, naziv ove tačke govori sam za sebe. Mislite mirne i opuštene misli i uputite zahvalnost vašim jajnicima (na naizgled skrivenom) ogromnom potencijalu života. Zamislite da ih svakim izdahom čistite i da svakim udahom postaju zdraviji, prokrvljeniji, življi, bogatiji. Radite to koliko vam prija. Ovu energizujuću aktivnost završite sa nekoliko udaha i izdaha dok opušteni ležite na leđima. Nakon toga osetićete da tonete u sopstvenu tišinu, potpuno rasterećeni.

KINESKA TRADICIONALNA MEDICINA UČI NAS DA NA SVAKI ČOVEKOV ORGAN POSEBNO UTIČE ODREĐENA NEGATIVNA EMOCIJA, I ISTO TAKO GA OPORAVLJA ODREĐENA POZITIVNA EMOCIJA. MOŽETE LI NAM REĆI NEŠTO VIŠE O TOME?

Sve naše misli, naročito kada su emocionalno obojene, utiču na naše dalje ponašanje i postupke. Od svih rušilačkih emocija najjači je strah. Kinezi su govorili da energija straha dovodi do bolesti bubrega. Strah blokira i materijalnu i duhovnu stranu života, uništava inicijativu, entuzijazam, podriva samopouzdanje, stvara pohlepu, zlobu, razdražljivost, stalno nas drži u visokoj nervnoj napetosti. Strah je prepreka za bilo kakav početak, jer blokira konstruktivne procese. Majčin strah predstavlja veliku opasnost za dete koje se razvija (jer osećajući strah šalje negativne misaone obrasce detetu, što kod njega rađa istrajavanje u strahu i neodlučnosti).
Predmeti od prirodnih materijala (drvo, drago kamenje, minerali, a naročito voda) posebno dobro upijaju energiju. Ako za vreme obroka psujemo ili imamo negativne emocije, mi ćemo ih „pojesti” zajedno sa hranom. Još jedna destruktivna energija na koju mislimo da ne utičemo je energija uvređenosti. Treba znati i zapamtiti da osećanje uvređenosti kod nas ne izazivaju ljudi, događaji ili okolnosti, to je samo naša sopstvena reakcija na njih. Sumnja je takođe jak blokator. Čovek koji sumnja je uvek oslabljen i u suštini razoružan. Problemi sa bolnim sinusima mogu biti česti kod nepoverljivih ljudi. Nepovoljno mišljenje o nekom izaziva jak pad nivoa energije. Ako čovek ogovara, on ne nanosi traumu samo onome koga ogovara, već i sebi. Ogovaranje skraćuje život, utiče na zdravlje i duhovnost, utiče na dugovečnost.

Izvor: Sensa/Marija Zatezalo