Ogroman broj ljudi se svakodnevno suočava sa nesanicom ili u najmanju ruku nedovoljno kvalitetnim snom. Posledice neispavanosti su ozbiljne za naše psihičko i fizičko zdravlje. Poremećena proizvodnja dobrih bakterija, imunoćelija i usporene kognitivne funkcije su samo od neke od njih. Ukoliko u osnovi nesanace nije neka zdravstvena tegoba probajte da sa ovih 13 saveta da večeras lakše utonete u san.

1. Pridržavajte se pravila: bolje je pokriti se toplijim pokrivačem nego spavati u pregrejanoj sobi. Temperatura u spavaćoj sobi treba da bude 15-18 °C, a vlažnost vazduha 50-60 odsto.
2. Izaberite posteljinu i pidžamu od prirodnih tkanina koje su provetrene.
3. Spavajte u mirnoj i mračnoj prostoriji, bez elektronskih uređaja. Televizoru, kompjuteru i mobilnom nije mesto u spavaćoj sobi.
4. Sklonite budilnik s vidljivog mesta u sobi, jer često gledanje na sat može da pogorša problem spavanja.
5. Spavaća soba treba da bude namenjena isključivo spavanju, opuštanju i vođenju ljubavi. Druge aktivnosti treba da se odvijaju izvan spavaće sobe.
6. Ukoliko ustajete i ležete otprilike u isto vreme, spavaćete bolje i imaćete više energije tokom dana.
7. Odraslim osobama potrebno je od šest do osam sati spavanja, ali to je individualno – nekima je dovoljno pet sati, a nekima je potrebno devet ili više sati sna. Bitno je da se probudite sveži i odmorni.
8. Spavanje u poslepodnevnim časovima ne bi trebalo da traje duže od 20 do 30 minuta, a trebalo bi ga izbegavati nakon 17 časova. Ako spavate predveče, otežavate noćni san.
9. Pre odlaska na spavanje izbegavajte naporne rasprave i uznemirujuće teme.
10. Izbegavajte konzumaciju kofeina, alkohola i nikotina, naročito u popodnevnim i večernjim časovima.
11. Tri, četiri sata pre odlaska na spavanje izbegavajte obilne obroke, teško svarljivu hranu i energetska pića.
12. U večernjim satima, umesto intenzivne fizičke aktivnosti preporučuje se opuštajuća šetnja.
13. U rešavanju problema sa spavanjem odlično pomažu tehnike opuštanja, npr. meditacija, joga, vežbe disanja...

Izvor: Sensa