Vatra je vitalnost, životna energija, snaga, pokretačka sila u nama. Povezana je sa manipura čakrom, trećom čakrom koja se nalazi u području solarnog pleksusa, na pola puta između pupka i donjeg dela grudne kosti. Vatra ima transformativno dejstvo, jer je sposobna da jednu materiju pretvori u nešto drugo: materiju u energiju, u svetlost i toplotu. Vatra ima istovremeno pročišćujući efekat jer, sagorevajući staro, oslobađa prostor za nešto novo.

Detoksikacija

Koristi od uvijanja za fizičko telo i zdravlje su mnogobrojne: održavaju prirodnu razgibanost kičmenog stuba, osvežavaju i aktiviraju organe u trbušnoj duplji i podstiču cirkulaciju dok zagrevaju celo telo. Toplota koja se stvara u telu podstiče procese čišćenja i eliminacije toksina. Tvistovi su asimetrične asane, a to znači da svaku asanu moramo da izvedemo prvo na jednu stranu tela, zatim na drugu, a između jedne i druge možemo napraviti mali predah, ako je potrebno.
Na fizičkom nivou, vatra našeg tela (agni) obavlja procese varenja, hranu razgrađuje u hranljive materije, transformiše je u energiju. Kada uvrnemo kičmu, istovremeno uvrćemo i područje trbušne duplje sa svim njenim probavnim organima. Uvrnuti položaj pojačava cirkulaciju i nežno masira organe u trbušnoj duplji ‒ želudac, jetru, creva, gušteraču i bešiku ‒ doslovno pomažući telu da podstakne razmenu materija i izbaci otpade. Prema tradicionalnom mišljenju, tvist je blagotvoran položaj za održavanje dobrog varenja. Poznati učitelj joge B. K. S. Ijengar (Iyengar) opisao je efekat tvistova kao pritiskanje i ceđenje. Dok je telo uvrnuto, unutrašnji organi nežno se pritiskaju, istiskujući krv punu metaboličkih toksina. Kada otpustimo položaj, krv navire u organe, donoseći veću količinu kiseonika neophodnog za obnavljanje. Podsticanje cirkulacije rezultira jednostavnim efektom čišćenja i osvežavanja organa u trbušnoj duplji. Podsetimo se: kao što telo vari hranu, na nivou osećanja obrađujemo razna iskustva, što znači da se detoksikacija odvija istovremeno i na nivou emocija.

Važna uputstva

Uvrtanja možemo da izvodimo u ležećem, sedećem ili stojećem položaju. U ležećem položaju gornji deo tela je stabilizovan, pa je uvrtanje jače u donjem, lumbalnom delu kičme i u području karlice. Dobro je započeti upravo uvrtanjem donjeg dela, iz ležećeg položaja. U sedećim ili stojećim asanama karlica je stabilizovana, pa se intenzivnija uvrtanja događaju u gornjim delovima kičme. Za uvrtanja koja izvodimo u sedećem ili stojećem položaju postoji jedno važno pravilo: prvo jednim dugim udahom treba izdužiti kičmu, a tek se onda, s izdahom, uvrnuti. Tako ćemo povećati prostor između pršljenova i uvrnuti se na siguran način.
Položaje uvijanja kičme odlično je izvoditi i nakon izvođenja asana u kojima se kičma naginje unazad ili intenzivnih pretklona prema napred. Uvrtanja nam pomažu da resetujemo kičmu, vratimo je u neutralni položaj. Uvrtanja treba izbegavati tokom trudnoće, ako postoje povrede poput protruzije diska, povrede ili tegobe sakro-ilijakalnog zgloba, hronične bolesti organa za varenje.

Uvijanje kičme u ležećem položaju

Lezite na leđa. Savijte kolena i stopala oslonite na pod. Ruke opušteno ispružite na stranu. Udahnite dugi udah, a s izdahom spustite kolena na desnu stranu i, ako možete, oslonite bedro na pod. Glavu okrenite na suprotnu stranu od kolena. Zadržite položaj deset udaha pa ponovite vežbu na drugu stranu. Potom zagrlite oba kolena na grudima i laganim ljuljanjem izmasirajte leđa.

Obrnuti trougao

Obrnuti trougao je malo intenzivniji stojeći položaj uvijene kičme (pogledaj sliku gore). Iskoračite desnom nogom napred pazeći da iskorak ne bude preveliki. S udahom istegnite levu ruku pod pravim uglom u odnosu na telo i izdužite kičmu. Sa izdahom se polako spuštajte u pretklon. Kada telo bude paralelno s podom, još jednom snažno izdužite kičmu, levu ruku i ceo gornji deo tela ka napred, a zatim spustite levi dlan na stopalo, na pod pored stopala ili na blok koji ste prethodno pripremili. Sa izdahom uvrnite telo prema desnoj nozi i ispružite desnu ruku nagore. Ako vam je vrat dovoljno razgiban, podignite pogled prema desnom dlanu. Ako je položaj previše intenzivan, smanjite razmak između stopala ili oslonite levi dlan na blok. Zadržite položaj pet udaha. Ponovite na drugu stranu.

Izvor: Sensa/Sensa.hr