Jajnici su fizički simbol ženske energije. Njihovo normalno funkcionisanje neophodno je za reproduktivno zdravlježene, a svaka negativna promena na jajnicima može imati posledice po zdravstveno stanje celog organizma, piše Lovesensa.

Evo šta ugrožava zdravlje jajnika:

Nezaštićen seksualni odnos

Seksulano prenosive infekcijene izazivaju samo vaginalna oboljenja, već imaju sposobnost da prodru u duboko u organizam i ugroze zdravlje organa. Štetni mikroorganizmi ulaze u jajnike i matericu i izazviju upale.

Stroga dijeta

Rigorozne dijete vam možda mogu pomoći da brzo dođete do željenih kilograma, ali one mogu biti vrlo opasne po stanje organizma, pa čak i po zdravlje jajnika. Naglo mršavljenje izaziva hormonski disbalans i dolazi do lošeg funkcionisanja telesnih adaptivnih sistema koji su odgovorni za ravnotežu hormona. Posledica toga može biti gubljenje pravilng funkcionisanja jajnika.

Sedenje na hladnim površinama

Iskustva pokazuju da sedenje na hladnim površinama i neadekvatno oblačenje tokom hladnih dana može izazvati upalu jajnika, koja se često pretvara i u hronično zapaljenje jajnika.

Stres

Podložnost stresu ima negativan efekat po imuni sistem. Kada imunitet oslabi, postajemo manje imuni na štetne bakterije i gljivice, a to se može odnositi i na upale u regiji jajnika.

Kontraceptivne pilule

Žene koje bez saveta stručnjaka uzimaju kontraceptivne pilule , imaju veći rizik od disfunkcije jajnika, odnosno smaanjenje plodnosti.

PageBreak

9 stvari koje ugrožavaju zdravlje JAJNIKA i HORMONA: svaka žena treba da bude na oprezu
Foto: Shutterstock 9-stvari-koje-ugrozavaju-zdravlje-jajnika-i-hormona-svaka-zena-treba-da-bude-na-oprezu4

Alkohol

Često i nekontrolisano konzumiranje alkoholnih pića uništava žlezde jajnika i ometaju nnjihovo funkcionisanje.

Aditivi

Prehrambeni proizvodi koji sadrže aditive

Prehrambeni proizvodi koji sadrže aditive, veštačke arome, pojačivače ukusa i boje - sva ova jedinjenja negativno utiču na zdravlje jajnika.

So

Višak soli u ishrani izaziva disfunkciju jajnika.

Nedostatak proteina u ishrani

Za funkcionisanje jajnika mono dijeta i gladovanje su vrlo štetni. Protokol ishrane mora biti uravnotežen. Hrana na bazi proteina ima svojstven građevinski materijal za hormone i jajne ćelije koja ove žlezde proizvode. Manjak proteina dovodi do poremećaja sinteze polnih hormona kod žena.

Izvor: Lovesensa