Iako postoji bezbroj proizvoda za sprečavanje znakova starenja i održavanje zdravog i mladalačkog izgleda kože, ono što je najvažnije je kolagen. Kolagen je najzastupljeniji protein u ljudskom telu, koji obezbeđuje strukturu i elastičnost kože, kostiju, tetiva i hrskavice. Kako starimo, sposobnost tela da proizvodi kolagen se smanjuje, izazivajući bore, opuštenu kožu i bolove u zglobovima.

Pored raznih saveremenih metoda za snadbevanje kolagenom i njegov podsticaj, važno je da obratimo pažnju i na one najjednostavnije i prirodne tehnike i tretmane. Jedna od njih je i položaj u kojem spavate. Stručnjaci preporučuju ženama starijim od 50 godina da spavaju an leđima kako bi što duže sačuvali mladolikost i elastičnost kože.

Da li ste se ikada probudili ujutru sa tragovima od jastuka na licu? Ako jeste, trebalo bi da znate da to nije dobro za vašu kožu. Da biste to izbegli, preporučuje se da izbegavate spavanje na stomaku ili boku što je više moguće kako biste bili sigurni da vaše lice ne bude pritisnuto uz jastučnicu preko noći.

Prema Dr. Prema Langeu, plastičnom hirurgu iz Monpeljea, nema boljeg položaja za spavanje nego na leđima kako biste sačuvali strukturu lica i što je više moguće odložili bore. Ovo je jedini način da se izbegne direktno pritiskanje na lice noću i da se ne prekine proces obnavljanja ćelija.

Spavanje u pravom položaju može pomoći vašem telu da proizvodi više kolagena, čineći da vaša koža izgleda zdravije i mlađe. Spavanje na leđima takođe pomaže u sprečavanju nakupljanja tečnosti oko očiju, što može uzrokovati tamne krugove i nadutost. Kada spavate na leđima, gravitacija pomaže da se u licu ne nakuplja višak tečnosti i smanjujete rizik od oticanja.

Pored spavanja na leđima, korišćenje svilene jastučnice takođe može pomoći u povećanju proizvodnje kolagena i sprečavanju bora. Svila je prirodno vlakno koje je nežno za kožu, smanjuje trenje i oštećenja na površini kože. Svilene jastučnice pomažu u regulisanju temperature i nivoa vlage, održavajući kožu hidratizovanom i sprečavajući isušivanje. Ovo može pomoći u sprečavanju finih linija i bora i stimulisati proizvodnju kolagena.

Takođe, spavanje na leđima povoljno deluje i na zdravlje. Spavanje na leđima opušta mišiće vrata i kičme i drži vrat u neutralnom položaju. Nema dodatnog pritiska na leđa.

Izvor: Sensa/elle.si