Mnogo je biljaka koje organizmu mogu pružiti upravo ono što mu je u određenom trenutku najpotrebnije: treba samo znati odabrati biljku koja će odgovarati vašim potrebama, te voditi računa o eventualnim kontraindikacijima. U sklopu akcije „100% srećniji život" koju su zajedno pokrenuli magazin Sensa, Fructus i Dr Gifing, sa ciljem da se poboljša kvalitet vaše svakodnevice i da budete srećnije, Mirjana Ljutić, nutricionista Dr Gifing centra savetuje koje jestive biljke možete da uvrstite u svoj jelovnik.

Maslačak (Taraxacum officinale) - je najzdraviji kad se ubere ubrzo posle nicanja, sasvim mlad. Koren se sakuplja u proleće, kada je najsočniji, a list uvek pre cvetanja biljke. Dugački listovi su nepravilno nazubljeni, tako da veoma liče na zube lava. Pravi sladokusci tvrde da marinirani cvetni pupoljci maslačka mogu biti dostojna zamena kapru, u raznim sosovima i prelivima.

Čaj od koprive podstiče razmenu materija u organizmu, a pri dužoj upotrebi doprinosi i otklanjanju problema sa kosom. Trebalo bi brati samo sočno, mlado i celo lišće po lepom i suvom vremenu, kad nema rose. Kopriva je bogatiji izvor vitamina A i C od većine gajenog povrća. Osim toga, u koprivi ima vitamina K, B2 i B5, a od minerala ima gvožđa, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, natrijuma, kalijuma, silicijuma... Po sadržaju vitamina i minerala nezamenjiva je u podsticanju odbrambenih mehanizama organizma.

Sremuš (Alium ursinum) - je divlja varijanta belog luka. Stari Egipćani su beli luk i sremuš smatrali svetim biljkama. Sveže lišće bere se u proleće, a lukovice krajem leta, isto kao i beli luk. Koristi se kao začin u supi, pečenom i kuvanom mesu, u raznim jelima. Pošto lekovitost biljke opada kada se suši, treba je upotrebljavati svežu. Veoma je cenjen kao letnja salata. Od sremuša se pripremaju razna jela: namazi, sosovi, testa, nadevi, variva, pite...

HLADNI ČAJEVI ZA LETO

Dobar savet je da pijete čajeve Fructus Dr Gifing Good morning i Detox, koji u svom većinskom udelu sadrže koren đumbira i list zelenog čaja. Poznato je da ove komponente sadrže izrazito jake antioksidanse i ostale sastojke koji pomažu telu u borbi protiv slobodnih radikala, ubrzavaju topljenje masnog tkiva, imaju izrazito protivupalno dejstvo, zaštitno deluju na funkciju jetre i unutrašnjih organa.