Maj je definitivno mesec kad ovo voće vlada pijacama i supermarketima. Međutim, kad ih kupimo, primećujemo da većina nema ni ukus ni miris, zbog čega nam je svima prva pomisao "odakle su uopšte stigle?!".

Jabuke ili jagode - otkriveno koje voće ima manje pesticida: saveti za kupovinu hrane bez hemikalija

Najčešće dolaze iz Španije, Grčke i Turske. Jagode iz uvoza stižu malo ranije nego one domaće, a preprodavci ih najčešće prepakuju i prodaju lažno tvrdeći da su uzgojene kod nas. Baš zato se i nameće pitanje: kako prepoznati uvozne jagode?

Da ne živite u zabludi, i domaće jagode su često tretirane  pesticidima kako bi se zaštitile od napasnika i što duže ostale sveže, ali ipak se od uvoznih najviše razlikuju po mirisu i ukusu. Domaće jagode imaju intenzivan, prepoznatljiv miris i slađe su i sočnije od uvoznih. Takođe, one nemaju jednak ukus na svim stranama jer ih sunčevi zraci ne obasjavaju ravnomerno tokom rasta.

Najbolje je da se raspitate i kupujete jagode koje su organski gajene, uglavnom kod malih proizvođača. 

Takođe, domaće jagode možemo prepoznati i po obliku. Retko kad su sve iste veličine i boje. Brže propadaju jer su tretirane s mnogo manje pesticida od uvoznih, koje se, da bi do nas stigle cele i sveže, dodatno tretiraju.

Još jedna stvar koja odaje uvozne jagode je peteljka - na domaćim je uvek bledozelena, a takva je zato što su nedavno ubrane i pune su sitnih semenki.

PageBreak

Kako da razlikujete domaće od uvoznih jagoda: nemojte da kupujete jagode ovakvog oblika i boje
Foto: Unsplash/ Karly Gomez kako-da-razlikujete-domace-od-uvoznih-jagoda-nemojte-da-kupujete-jagode-ovakvog-oblika-i-boje2

Zašto treba da jedemo jagode

Za jagode važi da su bolje ako kraće stoje, jer se vitamin C i antioksidansi kojima obiluju gube stajanjem. Zapamtite, najzdravija je ona jagoda koja je sveže ubrana.

Zdrav obrok: smoothie sa jagodama, jabukom i bananom (VEGETARIJANSKI RECEPT)

Maloj deci ih treba davati oprezno jer postoji mogućnost da se, baš kao i kod odraslih, javi neka neželjena reakcija ili alergija, koju obično ne izaziva sama voćka, već pesticidi i slična sredstva kojima su prskane. Zato ih pre konzumiranja treba dobro oprati.

4 fantastična razloga zašto ih je dobro jesti:

1. Lek za sve - Jagode su bogate kalcijumom, magnezijumom i vitaminom C. Dobre su za lečenje probavnih smetnji, upale grla, ekcema i prehlada. Poseduju čak i svojstva analgetika pa su dobre i za sprečavanje glavobolje.

2. Ubrzavaju metabolizam - Bogate su protivupalnim i protivkancerogenim sastojcima jer sadrže mnogo antioksidanasa, polifenola, fitonutrijenata i vlakana. Ubrzavaju metabolizam, a istovremeno mogu biti od velike pomoći i vašem srcu.

3. Štite od UV zračenja - Ekstrakt jagode štiti od štetnog ultraljubičastog zračenja, povećava otpornost i smanjuje oštećenje DNK.

4. Nisu kalorične - Ovo voće ne sadrži puno kalorija, a olakšava mršavljenje, štiti nas od bolesti srca, snižava holesterol i poboljšava pamćenje.

Izvor: Kurir