Bavljenje fizičkom aktivnošću jedan je od najboljih načina za prevenciju gojaznosti, ali i brojnih drugih oboljenja koja nastaju kao posledica prekomerne težine i sedentarnog načina života. Vrsta fizičke aktivnosti je stvar afiniteta i mogućnosti. Neophodno je ukazati da je organizmu potreban postepen ulazak u fizičku aktivnost kako ne bismo izazvali upalu mišića, ali i doveli sebe u potencijalan rizik od povreda koje bi napravile trajna oštećenja u organizmu. Preporuke stručnjaka ukazuju da kombinacija različitih vrsta fizičke (aerobne) aktivnosti i vežbi za jačanje mišića daje optimalne rezultate za zdravlje i formu pojedinca.

Odrasloj osobi starosti od 18 do 65 godina potrebno je 150 minuta nedeljno umerene fizičke aktivnosti aerobnog tipa ili 75 minuta nedeljno intenzivne fizičke aktivnosti aerobnog tipa.

Najkraće trajanje jedne epizode aerobne aktivnosti treba da bude 10 minuta. Preporuka je da se umerenim aerobnim aktivnostima bavimo svakog dana po 30 minuta, u skladu sa sopstvenim slobodnim vremenom. Ako preferiramo intenzivnije aerobne aktivnosti preporuka je da se ravnomerno raspodele u tri odvojene epizode od po 20 minuta. Dobri primeri aerobnih aktivnosti namenjenih unapređenju zdravlja su pešačenje, brzo hodanje, trčanje, ples, vožnja bicikla, planinarenje, vožnja rolera, plivanje, aerobik, akvabik, veslanje, klizanje, vežbanje na „kardio“ spravama u fitnes klubu (npr. pokretna traka, stacionarni bicikl, steper, veslački ergometar), kao i šetnja ili trčanje sa psom, košenje trave, igranje sa decom u parku.

Angažovanjem velikih grupa mišića (nogu i karličnog pojasa, ruku i ramenog pojasa, trbušnih mišića, leđnih i grudnih mišića) obezbeđujemo dobro držanje tela i unapređujemo zdravlje kostiju.

Vežbe za jačanje mišića potrebno je upražnjavati dva do tri puta nedeljno. Za svaku mišićnu grupu treba planirati po jednu do dve različite vežbe. Preporučen broj ponavljanja je od 8 do 12 u jednoj seriji.

Kampanja Privredne komore Srbije – Udruženja za prehrambenu industriju „Teži ravnoteži“, kao podrška Nacionalnom programu za prevenciju gojaznosti kod dece i odraslih Ministarstva zdravlja Republike Srbije, namenjena je informisanju i edukaciji građana o važnosti usvajanja zdravih stilova života, balansirane ishrane i redovne fizičke aktivnosti.

Više na www.teziravnotezi.rs.