Kada je u pitanju kupovina poliovne odeće, mišljenja su često podeljena - neki smatraju a je to praktičlno i odraz ekološke svesti, dok s eneki ipajk ne osuđuju da ponesu modne komade koje je pre njih nosio neko drugi.

Bez obzira da li se slažemos a jednom ili drugom stranom, važno je da znamo da se samo oko 15 odsto tekstilnog otpada reciklira.

Setite se toga pre nego što bacite stari kaput ili košulju koja je izašla iz mode. Recikliranje odeće i kreiranjem novih od starih komada garderobe osim što je korisno za životnu sredinu, sve više zauzima mesto u modnim trendovima. Takođe, umesto da bacite garderobu i stvorite novi otpad, možete je donirati.

Otkrivamo 4 razloga zašto je dobro kupovati polovnu garderobu:

1. Eco-friendly

Kupovinom polovne odeće smanjujete potrošnju resursa. Takođe, smanjujete zagađenje voda i hemijsko zagađenje koje je usko povezano sa metodima proizvodnje u modnim industrijama. U Americi se godišnje nataloži 14,3 miliona tona tekstilnog otpada. Prosečni Amerikanac baci oko 65 kilograma odeće i posteljine, što iznosi skoro šest procenata celokupnog komunalnog otpada (što je 85% celokupnog tekstilnog otpada). Istina je da se mnoge od tih stvari još uvek mogu koristiti i tekstil reciklirati, pa bi otpad na taj način bio značajno smanjen.

2. Podržavate održivu modu

Na ovaj način promovišete i dajete podršku održivoj modi. Kupovina polovne odeće, reciklirane gardeobe i odeće pravljene od eko materojala kao što su organski pamuk i platno konoplje, pomaže da se kroz održivu modu razvije ekološka svest. Isto tako, zalažete se za pravedniji svet, bez robovanja modi i korišćenje jeftine radne snage.

3. Štedite novac

Polovna odeća je uglavnom jeftinija od nove, a možete pronaći i neke skuplje polovne komade kao nove ne biste mogli da priuštite.

4. Originalan stil

U prodavnicama polovne garderobe možete pronaći unikatne modne komade koje ne možete kupiti u buticima sa novom garderobom. Ako volite rustičan i jedinstven stil, second hand prodavnice mogu vam ponuditi nešto potpuno unikatno, lepo i drugačije.

Izvor: Lovesensa