Disanje je više od procesa. Disanjem započinjemo dan, trajemo, živimo, osećamo, uživamo. Volimo. Disanje je više od života i zato moramo živeti punim plućima.

Kada se osećamo neprijatno, lagani, duboki udisaji mogu nam pomoći da se opustimo i da pronađemo fokus. Kako? Duboki udisaji usporavaju brzinu disanja i uravnotežuju mehanizme „ubrzavanja“ i „usporavanja“ u našem nervnom sistemu. Ta ravnoteža nam omogućava da postanemo smireni. Istovremeno, ti udisaji utiču na nivo noradrenalina, prirodnog hemijskog prenosnika, u našem telu. Kada se proizvede na pravom nivou, utiče na hemiju našeg mozga na načine koji pojačavaju našu pažnju.

Kada duboko udahnemo, stomak se širi ka spolja, donja rebra se šire bočno, zbog čega se dijafragma skuplja. To pomaže da se svaki deo pluća napuni kiseonikom. I upravo ta količina kiseonika pomaže u promeni našeg osećaja, što dovodi do bolje energije. Na “smirujućoj” strani, stimuliše naš nervni sistem usporavajući rad srca i kontrolišući oslobađanje hormona stresa.

Najpoznatija tehnika disanja 4-7-8, poznata i kao „opuštajuć dah“, uključuje udisanje 4 sekunde, zadržavanje daha 7 sekundi i izdisanje 8 sekundi. Ovaj obrazac disanja ima za cilj smanjenje anksioznosti i pomaže ljudima da zaspe. Stručnjaci kažu da ovom metodom možete zaspati za minut!

Pre nego što počnete da primenjujete tehniku disanja, važno je da svoj dom prilagodite vežbanju. Otklonite sve distrakcje u vidu tehnologije, možete da pustite neku lepu muziku za meditaciju, prigušite svetla, izvetrite stan i uključite HI-NANO klimu.

E dobro. Pošto ste podesili sve parametre na klimi, obezbedili sebi mir i zauzeli prijatno mesto za vežbanje, počinjemo sa tehnikom 4-7-8!

Zauzmite udoban sedeći položaj i stavite vrh jezika na nepce odmah iza gornjih prednjih zuba.

Fokusirajte se na sledeći obrazac:
-izbacite vazduh iz pluća dubokim izdisajem
-udišite mirno, lagano kroz nos ČETIRI sekunde
-zadržite dah SEDAM sekundi
-snažno izdahnite kroz usta, napućujući usne i ispuštajući zvuk „vhoosh“ OSAM sekundi
-ponovite ciklus do četiri puta
Dosledno vežbajte tehniku disanja 4-7-8 jednom do dva puta dnevno i primetićete prve rezultate već nakon nekoliko dana.