Još je egipatska carica Kleopatra znala kolika je moć vina, kako za komunikaciju i postizanje ciljeva, tako i za lepotu.
Sve ljubitelje vina od 1. do 4. septembra na Beogradskom sajmu očekuje Prvi međunarodni sajam vina „Vinska vizija Otvorenog Balkana”, koji će na jedinstveni način ukrstiti vinske puteve Balkana i okupiti najbolje proizvođače vina u regionu, a biće organizovan pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan”.
O blagodetima vina mnogo se zna, pre svega o njegovom pozitivnom uticaju na kardiovaskularni sistem, ali kada je reč o nezi i lepoti, tradicija vina duga je nekoliko hiljada godina. Nutricionista Milka Raičević otkriva zašto je vino korisno piti za zdravlje i lepotu.

Milka Raičević, nutricionista
Privatna arhiva Šta nas je prošlost naučila kada je reč o ženskoj lepoti i vinima?

• Ne tako davno, vino se prepisivalo za mnoge bolesti, a danas su ga zamenili lekovi koji nisu uvek delotvorni, a ni posledice im nisu uvek bezazlene. Grčki filozof Plutarh rekao je da je vino „najkorisnije od svih pića, najukusnije od svih lekova i najslasnije od svih životnih namirnica". Poznato je da je Hipokrat 400 godina pre nove ere koristio vino kao lek za ublažavanje bolova, lečenje rana i crevnih bolesti.

Koje su to tajne koje vino krije, a za dame iz prošlosti su bile korisne?

• Zahvaljujući Kleopatri nastala je jedna čuvena uzrečica. Naime, kada je trebalo da bira izmedju kocke i Kleopatre, Cezar se duboko zamislio… Ipak, pred čarima Kleopatre, pokleknuo je i jedan od najvećih vojskovođa. Pogledao je u zemlju i prošaputao: „Kocka je bačena“. Zatim je batalio kocku i prigrlio Kleopatru. Zvanična istorija nastajanje čuvene rečenice pripisuje jednom drugom događaju u Alpima,ipak nesumnjivo je da je Kleopatrina lepota bila posebna. Tu je i anegdota kako je osvojila Marka Antonija: podižući zdravicu u čast dragog gosta, Kleopatra je nehajno u svoju čašu sa vinom ubacila dva bisera neprocenjive vrednosti i zatim popila celokupan sadržaj čaše. Marko je shvatio poruku: za nju je njegov dolazak značio više od svakog blaga na svetu i - poklekao. Već posle nekoliko ćaskanja na Kleopatrinom jastuku, uzvratio je poklonom. Darivao je Kleopatri Kipar, Fenikiju, Siriju, delove Arabije i Judeje. Grci su Kleopatru od milja zvali Meričane, što bi u slobodnom prevodu značilo – Veličanstvena Gutaljka, upravo zbog ove veze i ljubavi prema vinu. O tome svedoče egipatski hijeroglifi i sumerske tablice, gde se vino pre više od 4.000 godina pominjalo kao najstariji lek koji je čovek napravio. Od antičke Grčke i Rima, kroz srednji vek, ljudi vino koriste na razne načine, kao sredstvo koje dezinfikuje vodu ubijajući bakterije, sredstvo za otvaranje apetita, dezinficijens za rane, lek protiv bolova i letargije.

Koji su pozitivni uticaji vina na lepotu?

• Ono što svakako treba imati u vidu jeste da lekovitost vina najviše dolazi do izražaja ako ga pijemo uz večeru. Osim toga, ono obogaćuje ukus hrane i stvara dobro raspoloženje. Alkohol iz vina brzo ulazi u krvotok i deluje na sve delove našeg tela, ako je konzumacija umerena, to deluje pozitivno na naš organizam, na zdravlje a samim tim i na lepotu, kvalitet kože, zdrav izgled kose, noktiju. Vino zateže kožu, doprinosi čišćenju fleka sa kože, crveno vino štiti organizam od starenja i bolesti jer sadrži resveratrol, antioksidans koji ubrzava protok krvi i poboljšava cirkulaciju.

Vitamini su neizostavni kada govorimo o lepoti. Na koje možemo računati kod vina?

• U vinu se nalaze vitamin A (u malim količinama), B1 (vitamin koji igra veliku ulogu u metabolizmu ugljenih hidrata), B2 (izbacivanje otrovnih materija, poboljšava metabolizam), B6 (upravlja metabolizmom masti i učestvuje u razgradnji belančevina), folna kislina (učestvuje u stvaranju crvenih krvnih zrnaca) i vitamin C (posebno u mladim vinima).

Vaše omiljeno vino i iskustvo sa ovim božanskim nektarom?

• Rasla sam u Dalmaciji, gde se u kišnicu dodavalo vino, jer nije bilo vodovoda. Da ne svrbe i ne bole desni deci su mazali crveno vino, nervoznoj deci davali su kišnicu i vino. Za mene je vino - voda, moje prvo piće. U Dalmaciji prošek je bio gusti sok od vina. Posebno vino je vino koje sam dobila na poklon, reč je o vinu sa 24 karatnim zlatnim listićima vrhunskog šardonea - slavlje je učinilo posebnim, osetila su to naša nepca. Šardoneu su zlatni listići dali posebnu notu prefinjenosti, zadovoljstvo i otmenost oplemenili su trpezu, rasplamsali čula, a zlato ima antibakterijska svojstva, štiti protiv UV zračenja, izbeljuje staračke fleke, stimuliše rast ćelije, zateže kožu, smanjuje bore, leči zglobove i reumu, ubrzava cirkulaciju i jača imuni sistem.

Za više informacija o sajmu vina posetiite sajt