Ako se nega vašeg lica sastoji od te jedne „magične“ kreme, ili ako pribegavate onoj drugoj krajnjosti i volite da testirate sve što se pojavi na tržištu, onda je vreme da se vratimo na ključne i pravilne korake „beauty“ rutine. Naime, u moru saveta koji stižu sa svih strana, najčešće zaboravimo osnovu. Zbog toga vam predstavljamo najkraći vodič za pravilnu negu lica. Dobrodošle na jedinstveno skincare putovanje!

Ne, umivanje nije isto što i čišćenje lica!

Ako ste pomislili da ste svoju kožu očistili jutarnjim umivanjem, setite se da ste sigurno nekad čuli za takozvane čistače lica. Naime, naša koža je tokom dana, ali i noću, izložena brojnim štetnim uticajima i neophodno je da jutro započnete tako što ćete joj omogućiti da „prodiše“ pomoću dobrog čišćenja.

Bilo da je vaš tip kože normalan, suv, mešovit ili sklon nepravilnostima, upotreba čistača u vidu gela ili pene za umivanje obavezan je korak za svakoga. Važno je da pronađete proizvod koji odgovara vašem tipu kože, i da ga primenjujete svakodnevno – i ujutru i uveče. Takođe, redovno menjajte peškir i izbegavajte grube pokrete – pokušavajte da samo tapkanjem pokupite višak vode.

Ne bežite od seruma: Eliksir 21. veka se krije u manjim bočicama

U zavisnosti od efekta koji želite da postignete, u svakodnevnu negu možete da uključite i kiseline i serume koji su već godinama broj jedan u industriji nege i lepote. Osim što neguju kožu, ovi proizvodi rešavaju i razne estetske probleme.

Kada je reč o kiselinama, neke od dobrobiti njihovog korišćenja jesu uspostavljanje normalne Ph vrednosti, hidratacija, osećaj svežine i zategnutosti, a one su i sjajan saveznik u uklanjanju mrtvih ćelija kože.

Zbog svoje lagane strukture i veće koncentracije aktivnih sastojaka, serumi su uvek dobar izbor i treba ih koristiti bez obzira na godišnje doba, jer će pomoći vašoj koži da se prilagodi novim vremenskim uslovima. Ovaj proizvod može se opisati s tri reči – jednostavno, brzo i efikasno – i to su neki od razloga zbog kojih je serum mnogima omiljeni korak u nezi lica. Naime, efekti seruma obično su brzo primetni, poput poboljšanja izgleda kože i povećanja njene elastičnosti.

Serumi imaju razne namene, pa tako razlikujemo serume za hidrataciju, regeneraciju, serume s antiejdž efektom, ali i one koji se koriste protiv hiperpigmentacije i tamnih mrlja. Najčešće se nanose u vidu samo nekoliko kapi, i obavezno pre dnevne kreme.

Stižemo do „magične“ kreme

Osnovna asocijacija za negu lica mnogima je uvek ta čarobna reč – krema. Međutim, ne zaboravite da to ne može biti samo jedna krema za sve namene, svako doba dana ili sve tipove kože. Takođe, budući da je naša koža izložena raznim uticajima tokom dana i noći, važno je odabrati i odgovarajuće kreme za večernju i jutarnju rutinu. Jedan od značajnih saveta za područje oko očiju jeste upotreba kreme koja će dodatno hidrirati najtanji deo vaše kože, koji ujedno i najbrže stari.

Nemojte preterivati ni sa stalnim nanošenjem preparata, vodite računa da to bude ujutru i uveče. Birajte one preparate koji su obogaćeni sastojcima poput hijaluronske kiseline i vitamina E.

SPF: Nije šifra ali jeste završni korak vaše rutine

Skincare znalci mogli bi da navedu desetine razloga za to da obavezno i svaki dan koristite kreme za zaštitu pre nego što se izložite sunčevim zracima – čak i kada nije leto. Osnovni razlog su negativni uticaji UVA i UVB zraka, koji, između ostalog, utiču na fotostarenje, alergije, nastanak fleka, bora, staračkih pega i druge promene. Stoga, završni korak odgovarajue nege jeste krema za sunčanje tokom letnjih sunčanih dana, a tokom godine birajte kreme koje već sadrže SPF.

Sada vam sledi da pronađete odgovarajuće preparate. Preporuka za istraživanje proizvoda za negu lica jeste online shop dm drogerija, na kojem možete naći veliki izbor proizvoda, uporediti ih s vašim tipom kože, a potom ispitati kako se kombinuju s ostalim preparatima koji su deo standardne skincare rutine. Proizvode potom možete kupiti u samoj drogeriji, ili ih poručiti na dm online shopu, kao i na mobilnoj aplikaciji Moj dm.