Menopauza je neizbežan period života svake žene, ali često donosi neprijatne simtome i promene na fizičkom i mentalnomnivou. Ipak, postoje razne metode i načini kako možete da ublažite negativne aspekte menopauze, a važno je obratiti pažnju i na mentalno zdravlje, kao i na status hormona, aktivnost, način ishrane. Studija koju je objavilo Severnoameričko društvo za menopauzu (NAMS) dokazala je kako ishrana, odnosno određene namirnice biljnog porekla mogu da utiču na zdravlje žene u srednjem dobu.

Studija je nastojala da utvrdi vezu između konzumiranja određenog voća i povrća i simptoma menopauze. Prethodne studije su utvrdile da su faktori životnog stila, poput ishrane, važni u upravljanju simptomima menopauze, zajedno sa mediteranskom ishranom i ishranom bogatom voćem i povrćem. Ali ova studija je želela da vidi šta konkretno ublažava simptome.

Kako su naveli, oni su razmatrali "podtipove poput zelenog, žutog, krtolastog i drugog povrća, plus citruse, bobičasto i drugo voće", izolovano od ukupnog unosa voća i povrća. Učesnici su prijavili svoju ishranu zajedno sa praćenjem simptoma menopauze kako bi istraživači mogli da pronađu obrasce. Da bi pratili simptome, istraživači su kreirali tri kategorije kako bi omogućili više specifičnosti u tome kako različita hrana utiče na simptome. Grupe su bile somatski simptomi (poput valunga i problema sa spavanjem), psihološki simptomi (poput depresivnog raspoloženja i anksioznosti) i urogenitalni simptomi (kao što su tegobe bešike i suvoća vagine).

Na osnovu izveštaja učesnika, istraživači su otkrili da neko specifično voće i povrće ima pozitivan uticaj, dok su drugi zapravo pogoršavali simptome. Oni su izvestili da je u ovoj studiji utvrđeno da citrusi imaju negativan uticaj na somatske simptome, dok je utvrđeno da lisnato zeleno povrće ima posebno pozitivan uticaj.

Da li postoje neke preporuke na osnovu ove studije?

Menopauza je prirodan proces, ali neprijatni simptomi za mnoge žene predstavljaju veliki izazov. Prema Stefani Faubon, medicinskom direktoru Severnoameričko društva za menopauzu, žene treba da budu oprezne da ne potcene uticaj koji može imati.

"Simptomi menopauze u proseku traju sedam do devet godina, a trećina žena će imati talase vrućine deceniju ili duže." - objasnila je za mbg. Iako ona smatra da je ovoj studiji potrebno dodatno istraživanje, prednosti dodavanja više bilo koje vrste organskog voća i povrća u vašu ishranu protežu se dalje od samo menopauze. "Pokazalo se da zdrava ishrana bogata voćem, povrćem i celim žitaricama i sa malo zasićenih masti ima značajne zdravstvene prednosti", podsetila je ona.

Dok se veza između ishrane i menopauze još uvek istražuje, postoje i druge stvari koje su povezane sa tim da se simptomi lakše kontrolišu. Kako da ublažite talase vrućine, odnosno valunge, pročitajte OVDE.

Izvor: Sensa