Kako se približavaju perimenopauza ili menopauza – sve češće možemo da osetimo preplavljenost ili da gubimo kontrolu. Polni hormoni su u opadanju i čini se da svaki dan nosi novi spektar simptoma koji pridodaju osećanju fizičke nelagode. Iako ne možemo da zaustavimo ove promene, možemo da se osnažimo uz neophodne informacije i znanje šta sa tim promenama da radimo. Međutim, često nam je neprijatno da razgovaramo sa svojim lekarima, iako to deluje kontraproduktivno – baš to su osobe sa kojima bi trebalo da smo najotvoreniji u pogledu svojih simptoma. Možda ne bi bilo loše da se pre sledeće posete ginekologu pripremite i iz ordinacije izađete sa svim neophodnim odgovorima.

Dođite na vreme i maksimalno iskoristite svoj termin
Lekari imaju sve manje vremena da se posvete svojim pacijentima i zato kada budete zakazivali termin zakažite ga isključivo kako biste se posvetili temama koje vas zanimaju.

Počnite da beležite i pratite promene
Počnite da pratite promene koje primećujete. Zapisujte ih u dnevnik svaki dan pre posete ginekologu. Pratite svoje promene raspoloženja, emotivne i fizičke simptome i kada dođete na pregled imaćete sve na jednom mesto i moći ćete da ispričate ginekologu koji će moći da vam kaže šta je od svega toga uobičajeno a šta nije.

Zapisujte svoje navike i rutine
Dobra ideja je i da zapisujete šta i koliko jedete, da li i koliko vežbate, unos alkohola... Zapišite i koje lekove i suplemente pijete. Sve ove informacije će biti značajne vašem ginekologu kada ih posloži i kontekstualizuje. Ovako će možda videti neke mogućnosti za promenu nekih navika ili dnevne rutine koje bi mogle da vam olakšaju simptome.

Napravite unapred spisak pitanja
Znate kako je obično u ordinaciji?! Često nas ubrzaju, zbunimo se, postidimo, ne bismo da oduzimamo vreme... Zaboravimo da pitamo stvari koje su nam minut pre toga bile na pameti. I zato napravite spisak pitanja. Predlažemo nekoliko pitanja ukoliko ne znate odakle da počnete:

Da li su moji simptomi normalni ili uzrok može da bude nešto drugo?
Šta mogu da uradim da ublažim svoje simptome?
Šta mi je od tretmana i lekova na raspolaganju ukoliko se simptomi nastave ili pogoršaju?
Kojie su nuspojave mogućih/predloženih tretmana i lekova?
Koje još preglede bi trebalo da obavim?

Naravno, uputno je i da odgovore zapisujete!

Uvek se setite da imate pravo da znate šta vam se dešava i da je te informacije dužan da vam da stručnjak kod koga ste došli. I ukoliko primetite neko prevrtanje očima ili nelagodu kod lekara – promenite ginekologa!

Izvor. Sensa