Bašta Fest, koji slavi kratki film i mlade filmske autore, proslavlja svoj prvi veliki jubilej - deseto izdanje. Program festivala se održava na otvorenom i besplatan je za posetioce. Ova manifestacija usko je orijentisana na zajednički rad reditelja i glumaca, a fokus na kvalitetnim glumačkim interpretacijama ima veliki uticaj na pozitivno pozicioniranje Bašta Festa među internacionalnim festivalima kratkometražnog filma.

Bašta Fest je od izuzetnog značaja za decentralizaciju kulture, budući da je usmerio raznolik filmski, muzički, edukativni i prateći program na ovu predivnu regiju. Ideja je od samog početka bila da se neverovatna priroda Bajine Bašte i okoline otvori za što veći broj posetilaca, a ovaj festival je postao kulturna oaza koja pre svega promoviše mlade domaće i internacionalne autore, stavljajući akcenat na kratke filmove sa autentičnim glumačkim ostvarenjima.

Bašta Fest je prošle godine, zajedno sa partnerima iz regionalnih zemalja, Drim Short Film Festival (Struga, Severna Makedonija) i Seanema Film Festival (Ulcinj, Crna Gora) osnovao BALKAN SHORT FILM NETWORK, Balkansku mrežu kratkog filma za edukaciju mladih filmskih autora, kao i promociju kratkog filma u regionu. Nastavljajući uspešan prošlogodišnji program, ove godine na Bašta Festu biće održane tri radionice na tri festivala iz regiona, namenjene za razvoj kratkih igranih filmova koje će okupiti mlade filmske autore iz Srbije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Izvor: promo