Opadanje kose može da bude jedan od pratećih simptoma perimenopauze i menopauze. Kao da valunzi, insomnija i salo oko stomaka nisu dovoljni! Za mnoge od nas kosa predstavlja stvar ponosne i beauty rutine u kojoj uživamo. Sjajne i raskošne lokne koje smo sa ponosom do juče nosile za nekoliko meseci se mogu pretvoriti u šaku lomljive i suve kose.

Već sa ulaskom u perimenopauzu za mnoge žene može nastati problem sa opadanjem, stanjivanjem i lomljenjem kose. Skupi šamponi, tretmani, suplementi, češljanje, bez češljanja – postoji mnogo saveta i preporuka, i naravno proizvoda za koja se čini da će magično rešiti probleme sa kosom.
Pre nego što sledeći put posegnete za preskupim šamponom koji reklamira ona slavna glumica nakon tretmana omanje vojske make-up artista i frizera, probajte sa ova tri eterska ulja koja će svako na svoj način tretirati jedan od problema sa kosom u toku menopauze.

OPADANJE KOSE
Dodajte 3 kapi eteričnog ulja kedra u kašičicu šampona i umasirajte u kožu glave. Ostavite 5 minuta, a zatim isperite. Studije pokazuju da antiseptik, koji sadrži etarsko ulje kedra, rastvara mrtve ćelije kože koje začepljuju folikule i dovode do opadanja kose. Osim toga, njegova antifungalna jedinjenja ubijaju gljivice koje izazivaju perut. Obe su dobre vesti za žene koje se bore sa gubitkom kose. Bilo da se radi o stresu, alopeciji, starenju ili bolesti, efekti tanke kose prevazilaze fizičko blagostanje. Osećamo se dobro kada izgledamo dobro - a za većinu žena zdrava kosa je deo te jednačine.

ISTANJENA KOSA I PEČATI BEZ KOSE
Pomešajte 6 kapi ulja od mente sa 2 kašičice kokosovog ulja i masirajte kožu glave 1 minut. Ostavite 20 minuta, a zatim isperite. Menta podstiče cirkulaciju, stavljajući folikule dlake u aktivnu fazu rasta tako da novi pramenovi mogu da maskiraju retke delove. Naučna istraživanja podržavaju rmoći ulja mente za rast kose.

ZA SUVU I ISPUCALU DLAKU
Umešajte 10 kapi eteričnog ulja ruže u 2 kašike maslinovog ulja i zagladite vlažnu kosu. Ostavite 15 minuta, a zatim isperite. Ružina emolijentna svojstva zadržavaju vlagu kako bi ojačala pramenove, sprečavajući lomljivost zbog kojih vlasi izgledaju tanko. Osim toga, veruje se da ulje divlje ruže (šipurka) poboljšava zdravlje vlasišta, što bi zauzvrat promovisalo zdraviju kosu. Studija iz 2015. koja je testirala efikasnost praha divlje ruže na koži lica sugeriše da ima značajne hidratantne prednosti. Iako je potrebno više istraživanja, ako su rezultati tačni, pozitivan uticaj divlje ruže verovatno može da se prenese in a kožu glave - čime bi se podstakao rast zdrave kose.

Izvor: Sensa