Jednostavna masaža lica baznim uljima u koja smo dodali prirodne anti-age sastojke odličan je saveznik u tretiranju bora. Podstiče cirkulaciju, omekšava kožu i otvara pore što omogućava aktivnim materijama da lakše uđu u kožu. Tako se deluje na obnovu kolagena i usporava starenje, dok se ublažavaju i bore. Aromaterapeutkinja Mary Novosel objašnjava kako da primenimo masažu i vratimo koži masnoću u čemu mnogo pomažu i hladno ceđena ulja.

Za svakodnevnu masažu lica obično ne treba više od 20 ml ulja, a najbolje kombinacije se dobijaju mešavinom baznog ulja (arganovo ulje, ulje jojobe, noćurka, koštica kajsije ili divlje ruže) i eteričnog ulja (smilje, ruža, seme šargarepe, sandalovina i ylang-ylang) i dodajemo najviše tri kapi. Izuzetak je ulje pasjeg trna koje nije eterično, ali se zbog visoke koncentracije karotenoida dodaje u različite preparate u kapima, kao eterično ulje. Ono izrazito moćno deluje na regeneraciju kože.

Nanošenje ulja na bore

Protrljajte dlanove da budu topli i nakapajte na njih malo ulja. Nanesite ulje neposredno na vertikalne bore i to od bora mrštenja na čelu do bora smejalica oko usana i onih u uglovima usana. Duboke bore "vole" ulje jojobe i eterično ulje smilja jer brzo obnavljaju kožu, a za manje bore mimike dovoljno je da kombinujete u istoj srazmeri ulja jojobe i noćurka sa dve kapi eteričnog ulja semenki šargarepe.

Čelo

Jagodice oba kažiprsta položite uz vrh nosa i povlačite ih do sredine čela i zatim čvrsto kliznite u smeru slepoočnica, za efekat zatezanja – jedan kažiprst udesno, a drugi ulevo. Ponavljajte pokret barem desetak puta. Ovi potezi pomoći će da se zaglade duboke vertikalne i horizontalne bore nastale zbog mrštenja. Ulje ricinusa i dve kapi ulja pasjeg trna podstaći će proizvodnju kolagena.

Slepoočnice

Palčeve leve i desne ruke stavite na jagodice obraza, a kažiprstima polako i ravnomerno kružnim pokretima masirajte kožu na slepoočnicama, pa ih zatim povlačite linijom ispod očiju prema korenu nosa. Ponovite postupak nekoliko puta. Ovi pokreti ubrzavaju cirkulaciju, što smanjuje podočnjake, ali povećava i elastičnost tog dela lica. Koža ispod očiju je vrlo tanka pa joj odgovaraju lakša ulja poput arganovog, a eterično ulje smilja, osim što smanjuje upale i ublažava sitne bore, smanjuje oticanje i podočnjake.

Nos

Položite palčeve leve i desne ruke bočno, svaki sa jedne strane vrha nosa, i lagano klizite prema gore, duž ivice nosa sve do njegovog korena. Ponovite nekoliko puta. Morate praviti pokrete istovremeno. Ostali prsti su potpuno slobodni. Ova masaža je kratak uvod i zagrevanje za masažu obraza jer podstiče rad nerava i žlezda lojnica koje su povezane sa obrazima. Koža nosa često ima proširene pore pa će bazno ulje ploda divlje ruže sa dve kapi eteričnog ulja timijana, uz efekat regeneracije, smanjiti i preterano izlučivanje sebuma.

Obrazi

Stimulacija obraza je vrlo značajna za cirkulaciju celog lica. Može se izvesti na dva načina. Prvi je: udahnite vazduh i naduvajte jedan obraz i valjajte vazduh u drugi – tako da se obrazi naizmenično pune i prazne, barem desetak puta. U isto vreme tapkajte jagodicama svih prstiju osim palaca po obrazima. Drugi način stimulacije je lagano tapkanje obraza dlanovima – sve dok se lagano ne zarumene. Oba načina ubrzavaju protok limfe i podstiču bržu razmenu i eliminaciju toksičnih materija pa koža lakše diše, a kolagen se brže obnavlja. Rezultat je svež izgled. Kombinacija borago ulja i eteričnog ulja timijana idealna je za ovo područje jer oba balansiraju odnos masnoće i vlage i na taj način ujednačuju lučenje sebuma.

Vrat i predeo ispod brade

Desnom rukom zahvatite malo ulja, a levom zategnite kožu vrata prema dole (glavu malo zabacite unazad). Pomoću tri prsta desne ruke, pokretima gore-dole, masirajte kožu na vratu. Tako ćete podstaći rad limfe koja otklanja štetne materije i višak nakupljene tečnosti pa će se i podbradak smanjiti. Koža vrata podložnija je stvaranju dubokih bora i treba je tretirati kao kožu čela – snažnijom masažom uljem ricinusa i sa dve kapi ulja pasjeg trna uz dodatak jedne kapi eteričnog ulja smilja ili bušina.

Uzlazna masaža

Završite masažu uzlaznim glađenjem celog lica i vrata od sredine prema ivici. Višak ulja odstranite papirnatom maramicom.

Izvor: Sensa