Koliko god da imamo godina, svi možemo imati podočnjake, ali se oni s godinama još više produbljuju. Nastaju usled zadržavanja tečnosti u telu, a s obzirom na to da je koža ispod očiju tanka i osetljiva, svako zadržavanje tečnosti uzrokuje oticanje krvnih sudova ispod površine kože. To se manifestuje kao tamni krug, tj. podočnjak. Tamni krugovi ispod očiju najčešće su posledica nedovoljnog spavanja, tj.hroničnog umora, loše ishrane, prevelikog stresa, ali mogu biti alarm za određene zdravstvene tegobe- za probleme u radu bubrega, jetre, štitaste žezde, srca. Takođe, mogu nastati kao posledica neke alergije, dugotrajnog rada na računaru, dehidratacije...

Kao estetski problem, najčešće pokušavamo da ih zamaskiramo šminkom, tj. korektorom. Nekada nam to uspeva, nekada ne. Predlažemo da probate trik sa hladnim oblogama koje će sigurno prijati vašim očima, razbuditi vas, smanjiti nadutost kapaka i ublažiti tamne krugove.

Kako se prave hladne obloge?

Pootrebno je:

- 1 šolja vode
- 1 šolja ohlađene kafe
- pola kašičice kurkume u prahu
- kašika meda

Sve sastojke dobro izmešajte da sipajte u kalupe ili u kese za led. Stavite u zamrzivač i po potrebi koristite. Najbolje je ujutru, ali tako što ćete kockice leda staviti u krpu, pamučnu paramicu ili u gazu, nikako direktno na kožu. Držite oko 5 minuta.

Za detalje, pogledajte video ispod:

Rešite se tamnih podočnjaka TikTok/laurapaigef

Izvor: Sensa