Da li ste znali da naše čulo mirisa razlikuje doslovno nijanse mirisa? I da „ljudski olfaktorni sistem, sa stotinama receptora za mirise, daleko nadmašuje sva druga čula po broju fizički različitih podražaja koje može da razlikuje”, kao i da geni za mirisne receptore predstavljaju jednu od najvećih familija gena unutar ljudskog genoma?
Mirisanje je proces kojim registrujemo hemijske podražaje iz okoline (tzv. odorante), a koji posredstvom sistema za čulo mirisa formira naše iskustvo mirisa. Uz pomoć čula mirisa ostvaruju se evolutivno važne funkcije, kao što su detektovanje opasnosti, feromona, hrane i mnoge druge.

Dok dišemo, mi mirišimo

Sa svakim udahom primamo najfinije informacije iz naše okoline. Molekuli mirisa prouzrokuju hemijske reakcije na ovim receptorima, koje se prenose putem električnih nadražaja direktno do limbičkog sistema – jednog od najstarijih delova našeg mozga – bez učešća korteksa.
Limbički sistem je sedište emocija, memorije, kreativnosti, motivacije i regulacije autonomnog nervnog sistema, koji upravlja disanjem, otkucajima srca i varenjem. Na sve ove funkcije direktno utiču mirisi, bez upliva našeg svesnog uma. Ovo znači da pre nego što postanemo svesni nekog mirisa, on je već uticao na nas na podsvesnom nivou; uticao je na naše emocije, srčanu radnju, disanje, itd.
Mirisi stimulišu otpuštanje neurotransmitera, kao što su enkefalini, endorfini i serotonin, koji u nama bude osećaj sreće, dobrog raspoloženja, blagostanja i unutrašnjeg mira.

Primena etarskih ulja

Etarska ulja se mogu koristiti na mnogo načina: u aromatičnim lampama, ovlaživačima vazduha, u opuštajućim i revitalizujućim masažama, u kupkama celog tela ili kupkama za stopala; za komprese, inhalacije, vodice za ispiranje grla, za trljanje grudnog koša (što je pogotovo blagotvorno tokom sezone gripa i prehlade), itd.
Možete, na primer, dodati nekoliko kapi stimulišućeg etarskog ulja, kao što je ruzmarin, vašem ulju za masažu ili u jutarnju kupku. Ili nekoliko kapi umirujućeg, opuštajućeg ulja, kao što su lavanda, ruža ili sandalovo drvo, za večernje sate. Takođe, možete upotrebiti rimsku kamilicu za masažu stomaka – kada je reč o probavnim smetnjama, ili donjeg stomaka - u slučaju tegoba, povezanih sa ciklusom. Ili natopiti kompresu protiv nelagode u nekom delu tela, itd.
Postoje neborojene mogućnosti da povećate svoje fizičko, mentalno i emocionalno uz primenu aromaterapije na lak i prijatan, ali ipak prefinjen i dubok način.

Vodič: prava aroma za svako doba dana

Možete uskladiti i svoje dnevne rituali sa odrećenim etarskim uljima i tako podržati svoj sistem za varenje na primer ili poboljšati svoj san. Vodič koji predstavljamo pomaže kod odabira pogodnih etarskih ulja za određeno doba dana, određene prilike i aktivnosti tokom dana. Ona daje „opšte” preporuke – koje ne treba shvatiti suviše kruto (da se ta ulja koriste samo tada i ni u jedno drugo vreme, ili da se druga ulja ne mogu koristiti).
Naši izbori variraju u zavisnosti od individualnih fizičkih, mentalnih i emocionalnih potreba, željenog efekta i onoga čemu dajemo prednost. Naš vlastiti osećaj – ono što nam se najviše dopada i prija u određenim situacijama i u određeno vreme – obično daje i najbolje rezultate.

Jutro
Osvežavajuće, okrepljujuće, podiže raspoloženje: limunova trava, grejpfrut, pomorandža, limun, limeta.
Stimuliše, revitalizuje: ruzmarin, bor (Pinus sylvestris), omorika (Picea mariana), jele (Balsam, Silver, Douglas), majčina dušica/timijan (linalol), karanfilić, tulsi (sveti bosiljak), lavanda (Lavandula spicata), cimet (list), čempres.

Ručak
Radi poboljšanja apetita (pre i tokom obroka): đumbir, bergamot, anis, kardamom, limeta, limun, divlja nana (spearmint).
Poboljšava varenje (tokom i nakon obroka): pepermint, kardamom, korijander, morač, anis, bosiljak,limun, pomorandža, limeta.

Posle podne
Podiže energiju, otklanja umor i poboljšava bistrinu uma i koncentraciju: ruzmarin, pepermint, bosiljak, kardamom, karanfilić (cvet), limun, limunska trava, čempres, majčina dušica/timijan (linalol).
Tonik, opušta, podiže raspoloženje: bergamot, grejpfrut, pomorandža i gorka pomorandža (petitgrain), limun, ruža, Lavandin super, geranijum, ilang ilang, neroli, jasmin.
Smiruje i uzdiže (za meditaciju): sandal, tamjan, miro, ruža, neroli, jasmin, kedar, mirta.

Večera
Poboljšava varenje (pre, tokom i posle obroka): bergamot, kardamom, anis, bosiljak, mandarina,matičnjak, verbena.

Noć
Pomaže da lakše zaspimo, kao i za zdrav san: lavanda, rimska kamilica, matičnjak, sandal, mandarina,gorka pomorandža, nard, ruža, verbena, majoran, limun, neroli, mirta, ravensara, vetiver.

Izvor: Sensa/Branko Čičić