Eterično ulje tamjana ili majčine dušice ima baktericidna svojstva. Sprečava razmnožavanje bakterija u i izvan tela, a pokazalo se kao izuzetno efikasno protiv genitalnih infekcija i infekcija mokraćnih puteva.

Eterično ulje čajevca odavno je poznato po svojim antibakterijskim svojstvima i aromaterapeuti ga primenjuju protiv raznih infekcija - disajnih, genitalnih i kožnih. Više laboratorijskih studija pokazuje da ovo moćno ulje efikasno deluje na zlatni stafilokok - bakteriju koja je otporna na mnoge antibiotike.

Iako su ovi rezultati obećavajući, potrebna su dalja istraživanja kako bi se utvrdio adekvatan način primene i prikladno doziranje. Inače, ovo je ulje podjednako delotvorno u tretiranju akni kao i benzoil-peroksid - jedinjenje koje se učestalo prepisuje za ovo kožno oboljenje.

Sprečite eteričnim uljima glavobolju i uznemirenost na poslu...

Čajevac deluje i protiv gljivičnih infekcija, posebno na noktima. Kod blažih genitalnih upala dobro je nakapati nekoliko kapi ovog ulja na uložak pre spavanja - u roku od nekoliko dana upala će se smanjiti.

Eterična ulja ruzmarina i bosiljka bila su predmet nekoliko laboratorijskih istraživanja i pokazala su se efikasnim u suzbijanju različitih sojeva bakterija ešerihije koli. Ruzmarin se pokazao delotvornim i u borbi protiv prekomerno nabujale kandide.

Eterična ulja origana i žalfije pokazala su se kao odlični borci protiv disajnih infekcija. Mogu se koristiti i za ispiranje usne šupljine.

Sva ulja upotrebljavaju se u razređenom obliku, a treba ih razrediti u baznom ulju koje se posle može koristiti za masažu ili ih dodati vodi za inhalaciju ili namakanje kompresa, a delovaće i u aroma-lampi.

Izvor: Sensa