Sastojci:

  • 2 zrela avokada
  • 1 kašika sveže isceđenog soka od limete ili limuna
  • 2 kašike sitno naseckanog crnog luka ili mladog luka
  • 1 čili papričica
  • 2 kašike naseckanog listića korijandera
  • ½ svežeg paradajza
  • so i biber

Priprema:

Prepolovite avokado, izvadite koštice, pa kašikom odstranite meso ploda od kore i stavite u činiju. Avokado zgnječite viljuškom, dodajte so i nacedite limetu. Kiselina u citrusnom voću "razbiće" kremoznost avokada, ali će i sprečiti tamnjenje ovog ukusnog voća. U smesu dodajte sitno naseckan luk, biber i listiće korijandera, pa sve dobro promešajte.

Ubacite u smesu i čili papričicu, kojoj ste odstranili koštice. Prvo dodajte polovinu papričice, pa zavisno od ljutine ploda i ličnog ukusa dodajte i ostatak. Preko činije stavite plastičnu foliju i držite u frižideru do serviranja. Držanje paradajza u frižideru uništava ukus, pa kada ste spremni za posluživanje umaka, smesi dodajte i sitno naseckan paradajz.

Kako nutritivno gusta hrana deluje na vaše zdravlje: evo zašto je humus najzdraviji namaz...

Tajna umaka guacamole ogleda se u zrelosti avokada. Zreli avokado ima odličan i kremasti ukus, a prepoznaje se po nežnom otporu pritiskom prsta na spoljnu koru. Ako otpora nema, reč je nezrelom plodu, kojeg je bolje pustiti da odstoji još neko vreme. Ako je površina ploda gnjecava, moguće je da je avokado previše sazreo i da takođe nema dobar ukus.

Izvor: Punkufer